Budapestre viszik a faluszőnyeget

Október 8-22. között zajlik a Kortárs Magyar Szőnyegtervezők Találkozója Budapesten. A tárlaton bemutatják a száznál is több mosonszolnoki kéz alkotta faluszőnyeget is.

Horváthné Csizmadia Dóra

A faluszőnyeg közösségi műalkotás – kezdte a beszélgetést Kocsis Angéla, a Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület (MIHE) elnöke.


– Mi így definiáljuk, hiszen nagyon sokan dolgoztunk rajta a faluban. Ez egy újrahasznosított textíliákból készült térkép Mosonszolnokról. 2015-ben volt egy egész éves vetélkedő, amelynek keretében megterveztük, eredetileg azzal a céllal, hogy mindenki meghorgolja a saját telkét. Szerencsére aztán egymásra találtunk a pécsi Retextil Alapítvánnyal, amely szakmailag segítette a munkát. Az alapítvány művészeti vezetője Thiesz Angéla, a Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesülete néhai elnökének a lánya.


Az alapítvány segített abban, hogy végül a térkép elkészülhessen, felrajzolták a falut, az utcákat, szántóföldeket, a lelkes mosonszolnoki kezek pedig kitöltötték az üres helyeket.


– Nagyon sokan kivették a részüket az elkészítésből, több mint hatvanan dolgoztunk rajta – tette hozzá a MIHE elnöke. – A saját ruháinkat és háztartási textilhulladékainkat használtuk fel a megalkotáshoz. Mindig mosolygunk rajta, hogy vannak olyan telkek, amelyekről tudjuk, kinek a ruhájából készült.

A faluszőnyeg mintegy négy méter széles és három méter magas.

Maga a retextiltechnika a következő: a textíliákat hosszú csigaszerű vonalban felvágjuk, majd a fötrővel – amely a kötélverőhöz hasonló szerkezet – bepödörjük a szálat, így egy sodrott fonalat kapunk. Ebből különböző hagyományos technikákkal – mint a szövés, fonás, csomózás, kötés, horgolás – készült a faluszőnyeg.


Az ötlet és a megvalósítás is egyedinek számít. Korábban még senki nem csinált ilyet, azóta viszont volt, aki próbálkozott. Pécsett például városrészek megalkotását kezdték el.


– Fontos volt számunkra a szemléletformálás, hogy minél több ember lássa meg, hogy nem minden szemét, ami annak tűnik – mondta el Kocsis Angéla. – Annyi ruhahulladékunk gyűlik össze, amit szinte lehetetlen újrahasznosítani. Van egy foglalkozásunk, a Fonó, amelyre többnyire idősek járnak, a retextilezést velük azóta is folytatjuk. Ezenkívül egyénileg is szívesen retextileznek azok, akik megtanulták. Valakinél a gyerekek kinőtt ruháiból láttam elkészült szőnyegeket. Kézművesjátszóház-vezető vagyok, rendszeresen tartok retextiles újrahasznosítós foglalkozásokat, ez az egyik kedvenc technikám. Van egy olyan titkos tervem, hogy kitelepítési térképet alkossunk meg ezzel a technikával, ugyanúgy közösségi összefogással. Remélem, egyszer ezt is meg tudjuk valósítani.


A kiállítást és a mosonszolnoki faluszőnyeget október 8–22. között lehet majd megtekinteni a Kortárs Magyar Szőnyegtervezők Találkozóján Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!