Bővítik és korszerűsítik a hajléktalanok nappali melegedőjét Mosonmagyaróváron

Korábban bölcsődéseknek főztek, 1993 óta pedig szociális alapon működik Mosonmagyaróváron a Soproni utcai konyha. Most bővítik és korszerűsítik, ahogy a hajléktalanok nappali melegedőjét is.

Mészely Réka - Kisalföld napilap

A Mosonmagyaróvári Térségi Társulás fenntartásában és a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény (KESZI) működtetésében lévő konyha gondoskodik a szociális és gyermekjóléti étkeztetésről. E feladat mára túlnőtt rajtuk és a korszerűsítés is időszerűvé vált. Az új szárny építését tavaly ősszel kezdték meg. A munkálatokhoz 85 millió forintot nyert a társulás. Ehhez azonban még 50 millió forintot kellett hozzátennie a mosonmagyaróvári önkormányzatnak, 8,5 millió forintot pedig a térségi településeknek.


– A szociális konyhában naponta háromszáz-háromszázötven adag ételt főztünk. Részben innen szolgáltuk ki az idősek és a fogyatékossággal élők nappali intézményeit, a családi napközit, a népkonyhát, a hétvégi és ünnepi gyermekétkeztetést, a gyermekek és idősek átmeneti, valamint az idősek tartós bentlakást nyújtó otthonát.


Kilencféle diéta elvárásainak tudunk eleget tenni. Az igényeket saját konyháról csak részben tudjuk kielégíteni, ezért a szociális étkeztetésben részesülők ellátását máshogy kell megoldanunk. Célunk, hogy Mosonmagyaróváron az étkeztetést saját konyháról tudjuk biztosítani. A munkaterületet tavaly októberben adtuk át, s addig ideiglenesen a Móra-iskolába költözött át a konyha – hangsúlyozza Csiba Erzsébet, a KESZI intézményvezetője.

 

A konyha új szárnyát már javában építik a Soproni úti intézménynél.

A konyha új szárnyát már javában építik a Soproni úti intézménynél.


A beruházást az is sürgette, hogy az épület és a felszerelése is elavult, a villamos hálózat cserére szorul. Szociális konyhaként 1993 óta működik, korábban innen a bölcsődét szolgálták ki, 1995-ben volt utoljára felújítva.

Csiba Erzsébet azt reméli, hogy májusra elkészül az új konyha, ahol a későbbiekben akár napi 500 adag ételt is el tudnak készíteni. Így a mosonmagyaróvári szociális étkeztetés egy helyszínről ellátható lesz. Most ez csak vásárolt élelmezéssel oldható meg.


"Éjszaka telt ház van a konténerekben" címmel a Kisalföld január 9-i számában írtunk arról, hogy a nappali melegedőnél is várhatók munkálatok. Ez azért késett, mert csak többszöri közbeszerzés után sikerült kivitelezőt találni. A 86 millió forintos pályázati pénzt 3,7 millió forinttal egészíti ki a társulás a felújítási alapból. A munkaterület átadása a napokban megtörténik.


– A bővítés azért is fontos, mert a hajléktalanok átmeneti szállóját és a nappali melegedőt külön tudjuk egymástól választani. Ugyanis jelenleg az intézményben lakók és a kívülről érkező fedélnélküliek ugyanazokat az egyébként szűkös tereket használják napközben. Ez gyakori forrása a konfliktusoknak. A dolgozók számára is kialakítunk egy külön teakonyhát, illetve lesz egy interjúszoba is, a négyszemközti beszélgetésekre – fejtette ki végezetül az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!