Biciklivel, kajakkal a Szigetközben

Újabb három évre folytathatja munkáját a Szigetköz Turizmusáért Egyesület - TDM vezetősége. Az éves közgyűlésen új tagokkal is bővült a civil szervezet.

Mészely Réka

Éves közgyűlését tartotta a napokban a mosonmagyaróvári Futurában a Szigetköz Turizmusáért Egyesület – TDM, melyet konferencia követett. Gráfi Szabolcs elnök arról számolt be, hogy jelenleg 19 önkormányzat, 9 civil szervezet, 66 szálláshely, 9 kemping, 23 étterem, 5 attrakció és 21 egyéb szolgáltatás tagja az egyesületnek. A találkozón újabb három évre meghosszabbították az elnökség megbízatását. Gráfi Szabolcs munkáját Tóthné Farkas Teodóra alelnökként, dr. Pető Péter titkárként segíti. 

 

Dr. Pető Péter az elnyert és folyamatban lévő pályázatokról számolt be. A Transdanube.

 

Pearls (Duna Gyöngyei) program a fenntartható közlekedés elősegítését célozta a Duna mentén, melyben mintegy tíz ország vett részt. Megfogalmazták a Szigetköz fenntartható mobilitásával kapcsolatos legfőbb fejlesztési irányokat és az elérni kívánt eredményeket is. Konkrét beruházások is megvalósultak a mosonmagyaróvári Tourinform-iroda épületének közelében. A Magyar utcai játszótéren kialakítottak egy fedett kerékpártárolót, itt várhatóan július elsejéig ingyenesen vállalják a kétkerekűek megőrzését. Egy kerékpáros-szervizállvány is elérhető, mely e-töltésre is alkalmas. Továbbá beszereztek négy biciklit és két információs táblát is. A Duna Gyöngyei hálózati együttműködés záróeseményének nemrég a Szigetköz adott otthont. 

Mintegy tíz nemzet képviselői ismerkedtek a szigetközi csodákkal.

– A találkozó célja az volt, hogy a részt vevő projektpartnerek és a Duna Gyöngyei együttműködésben részt vevő szervezetek megismerhessék a Szigetköz térségét, amely elsősorban az aktív turisztikai kínálatok terén számít kiemelkedő desztinációnak. Annak ellenére, hogy az időjárás nem kedvezett a kültéri programoknak, sikerült bemutatnunk a mosonmagyaróvári és a dunaszigeti vízitúra-lehetőségeket, mely minden partner tetszését elnyerte. Általános tapasztalat Szigetközzel kapcsolatosan, hogy noha Bécstől is mindössze egyórányira található, a legtöbb látogató nem is ismerte ezt a térséget mint turisztikai célpontot – annak ellenére, hogy európai szinten is egyedi és utánozhatatlan aktív kínálatokat tud nyújtani a látogatók számára – részletezte dr. Pető Péter. Az egyesület titkára arról is beszélt, hogy a CLLD-pályázat keretében szeptember folyamán terveznek egy Szigetköz Expót, melyen valamennyi térségi település bemutatkozhat. 

 

A Szigetköz Natúrpark Egyesület elnökeként hozzátette: azon dolgoznak, hogy kiemelt turisztikai területté váljon Magyarország legnagyobb szigete. A konferencia keretében a különféle hatóságok képviselői számoltak be az aktualitásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!