Bezenyei üvegházhatás

Az egymilliárd eurós beruházás vonzásába Burgenland, Csallóköz, Szigetköz és Rábaköz is bekerülhet.

Cséfalvay Attila

Szeptemberig lezárul az adásvétel, piacképes fizetéssel a burgenlandi mezőgazdaságban dolgozókat is hazacsábítanák. A beszállítói kört is beleszámítva százezer ember életére lehet hatással a Bezenye és Hegyeshalom között felépülő egymilliárd eurós kertészeti és feldolgozóközpont. Minden korábbi Eurovegas-hitelező hozzájut a járandóságához, mivel a beruházó kikiáltási áron vette meg a területet – közölte az agrárminiszter.


Két hete jelentették be, hogy Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forintos) beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában, az egykori Eurovegas-földeken. A kaszinóváros felépültét sokan kétkedve fogadták, s végül valóban befuccsolt a projekt. Most egy reálisan megvalósítható beruházást jelentettek be tőkeerős konzorciummal, az ágazatban már bizonyított, tapasztalt cégekkel, ám a fejlesztés volumene miatt „kérdések ezúttal is maradtak a fejekben". Ezekre kértünk választ Nagy István agrárminisztertől.


– Mikor zajlik le az adásvétel?

– A felszámoló hirdette meg az ingatlant, kikiáltási áron (nagyjából 6,45 milliárd forintért) kelt el a 330 hektáros terület. A szerződéskötések folyamatban vannak. Információim szerint szeptemberre mindez lezárulhat.


– Korábban a Kisalföld is beszámolt arról, hogy hitelezők harcolnak az egykori kaszinóváros „romjainál", az állam a Raiffeisen Oberösterreich elé kerülne a követelési rangsorban, s az érintett falvak is kérik az elmaradt telekadót. Ki juthat hozzá járandóságához?

– A követelési rangsornak akkor lett volna jelentősége, ha nem a kikiáltási áron kel el a terület. Mivel a beruházó nem várt arra, hogy a licit második körében lejjebb menjen az ár – ez is bizonyítja a komolyságát –, ezért mindenki hozzájut a követeléséhez, járandóságához. Jó hír ez az érintett két településnek, Bezenyének és Hegyeshalomnak is, amelyek az elmaradt telekadójukat is megkaphatják. A terület vételára egyébként az egymilliárd eurós összberuházásnak csak kis hányadát adja.


– A hazai üvegházas termelők a hír hallatán arról panaszkodtak, a beruházás miatt versenyhátrányba kerülhetnek.

– Ez érthetetlen számomra, vélhetően az információhiányból fakad a félreértésük. Bevallom, megrökönyödtem ezeken a nyilatkozatokon, hisz tavaly 77,5 milliárdos volt a hazai zöldségimport. Hatalmas eredmény lenne, ha ezt sikerülne nullára redukálni. A magyar termelőknek a határ menti központ óriási lehetőséget jelent: Bezenyén feldolgozóüzem is épül, amely jóval több árut szeretne feldolgozni az ott megtermeltnél. A felvevőpiac így bővül. Eljött a primőr, üvegházi termesztés lehetősége a térségben, s végre nemcsak a termelés, hanem a feldolgozás is előtérbe kerül.

 

A beruházó konzorcium 330 hektáron kertészeti, feldolgozási és logisztikai központot épít Bezenye és Hegyeshalom között.

A beruházó konzorcium 330 hektáron kertészeti, feldolgozási és logisztikai központot épít Bezenye és Hegyeshalom között.


– Hol lehet majd ötezer munkavállalót találni?

– Úgy gondolom, elsősorban a burgenlandi mezőgazdasági munkaadók aggódhatnak. A jelenleg ott dolgozó magyar munkavállalók számára ugyanis reális alternatíva lehet a bezenyei kertészeti központ, mely versenyképes bérrel, lakással is kecsegtet. A beruházó is bízik a sikerben, a munkaerő idecsábításában, hisz ötezer új munkahelyet teremt. Nem mellékesen a mosonmagyaróvári egyetemi karnak is lehetőséget jelent ez a fejlesztés, hisz precíziós, high-tech technológia érkezik Bezenyére, melyhez az egyetem képzési struktúráját is érdemes hozzáigazítani. Alternatívát, biztos jövőképet jelenthet az itt végzett agrármérnököknek.


– Vannak, akik a jó helyi adottságok (a hármas határ és az autópálya közelsége) miatt ingatlanbizniszt sejtenek a háttérben.

– Ha megnézzük a beruházó konzorcium összetételét, akkor látható, hogy abban egy Európában már bizonyított kertészeti és a feldolgozóiparban tapasztalatot szerzett cég mellett mindössze egy foglalkozik ingatlannal. Ennek az élelmiszeripari beruházásnak Szigetközre, Csallóközre, Rábaközre és Burgenlandra is hatása lesz. Nem túlzok, ha azt gondolom, beköszönthet a térségbe a szántóföldi zöldségtermesztés aranykora. Az ötezer munkavállaló mellett a beszállítói kört is beleszámítva százezer ember életére lehet hatással ez a beruházás. Tőkeerős konzorcium lévén pénzügyi akadálya nincs Magyarország harmadik legnagyobb beruházásának, ennek Bezenye és Hegyeshalomközött várhatóan 2021–2022 körül már látható nyomai lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!