Az Olümposz bárkinek elérhető úti cél

Németh Evelin és Rottenhoffer Mátyás gondolt egyet és egy repülőjegy-akciót kihasználva elutaztak Szalonikibe, Görögországba. Megmászták az Olümposzt és mindenkinek csak ajánlani tudják.

Kiss Anikó

Élményeikről beszéltek hétfőn a levéli kultúrházban. Fotókkal, térképekkel és videófelvételekkel illusztrálva vezették végig az érdeklődőket a gyalogtúra állomásain.


Nem alpesi hegymászók, csak szeretnek kirándulni és személyes tapasztalataikat osztották meg a közönséggel. Szerintük bárkinek elérhető úti cél az Olümposz.


Budapestről van közvetlen repülőjárat Szalonikibe, amely Görögország második legnépesebb városa, és csupán 1050 kilométerre van tőlünk. Onnan kétóránként indul vonat Katerinit érintve Litochoróba, ahonnan már csak 32 kilométer a hegycsúcs.


Evelin és Mátyás szerint Litochoróból Prióniába még autóval fel lehet jutni, onnan viszont már csak a két lábunkra vagy öszvérekre támaszkodhatunk. A hegycsúcs előtti menedékházig Spilios Agapitos, szépen kialakított ösvény vezet.


Itt, 2100 méteren már ritkább a levegő és a felhők felett vagyunk. Az E4-es ösvényen továbbhaladva több túraútvonal közül választhatunk. A Scala irányába érdemes haladni, amely 2866 méteren magasodik.

Németh Evelin és Rottenhoffer Mátyás fotókkal, videókkal szemléltetve számoltak be úti élményeikről.

Németh Evelin és Rottenhoffer Mátyás fotókkal, videókkal szemléltetve számoltak be úti élményeikről.

– Ilyen magasságban minden lépéshez nagy elszántság kell. Ritkább a levegő, hamarabb elfárad az ember, és nincsen igazán kialakított gyalogösvény. A csúcson pedig már csak 1–2 Celsius-fok volt – fogalmazott Mátyás.


Ha a turistaszezon végén érkezünk, szeptember 3–4. hetében, akkor olcsón kijövünk a szállás, utazás költségeivel. Budapest–Olümposz oda-vissza öt nap alatt 60 ezer forintból már megvalósítható. Ha pedig még a diákkedvezményeket és az ingyenes „coach surfing" (az interneten szerveződött közösségi portál, amelyen szállás kereshető és adható – a szerk.) szállást is igénybe vesszük, akkor még ennél is sokkal kevesebből. A túrázás ingyen van.


– Feltétlenül kell azonban egy jó túracipő. Hasznos az esőkabát és a naptej. Telefon, térkép, fertőtlenítőszer, zseblámpa, sebtapasz és egy nagy sál vagy kendő. Szerintünk nem érdemes sok ruhát vagy ételt magunkkal cipelni, mert minden kapható útközben – mondta Evelin.


Kevés ruhadarab is elég, hiszen az idő még gyönyörű szeptember végén. Igaz, hogy a hegytetőn már csak 1–2 Celsius-fok van, oda azért fel kell öltözni, de a hegyről leérve megfürödhetünk a tengerben. Elmondásuk szerint a szállásokon 5–8 euróból kiadós reggelihez jutunk, de a helyi áruházban is bevásárolhatunk.


Hasznos az utazás megkezdése előtt áttanulmányozni a görög ábécét, ugyanis minden információ csak görögül van kiírva. Nem árt egy-két gyakrabban használt kifejezést is megtanulni. Ezenkívül pedig fantasztikus tájakon barangolhatunk és csodás élmény a görög istenek lakóhelyén lenni.


Németh Evelin és Rottenhoffer Mátyás tervezik, hogy még egyszer visszamennek az Olümposzra, és lehet, hogy a Kaukázust is meghódítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!