Átvennék az iskola fenntartását Kimlén

Évek óta tervezik, május végéig várják a minisztériumi nyilatkozatot arról, hogy a Német Nemzetiségi Önkormányzat átvehesse a tankerülettől a kimlei iskola fenntartását.

Mészely Réka

Az új tanévtől a Német Nemzetiségi Önkormányzat lehet a kimlei iskola fenntartója. Ehhez jelenleg minisztériumi nyilatkozatra várnak.


 – Már néhány éve gondolkodott azon a Német Nemzetiségi Önkormányzat, hogy átvenné a helyi iskola fenntartását a tankerülettől. A horvát önkormányzattal együttműködési megállapodást kötöttek a fenntartói feladatok ellátásáról, az országban egyedülállóként két nemzetiség összefogásával biztosított lesz továbbra is mindkét nyelv oktatása a jövőben. Az előkészítési munkákat, egyeztetéseket nagyban segítette a települési önkormányzat. Szeptembertől már az új fenntartóval indulhat az új tanév – számolt be Eller Gizella polgármester, akit a további tervekről is kérdeztünk. 


– 2018-ban 146 millió forintot fordíthattunk pályázati támogatásból fejlesztésekre. Idén a 433,8 millió forinttal tervezett költségvetésünk 70 millió forint pályázati forrást tartalmaz. Több nyertes pályázatunkból tavaly elkészült az intézményeink napelemes fejlesztése, a Pacsirta utca aszfaltozása, a sportpálya futóköre és fitneszparkja, a minibölcsi pedig márciusban kezdhette meg működését. Néhány fejlesztésünk még folyamatban van. Jó ütemben halad a TOP turisztika pályázatunk részét képező látogatóközpont és a csónakház építése Magyarkimlén.

 

Az új tanévtől a Német Nemzetiségi Önkormányzat lehet a kimlei iskola fenntartója. A diákok továbbra is tanulhatnának németül és horvátul.

Az új tanévtől a Német Nemzetiségi Önkormányzat lehet a kimlei iskola fenntartója. A diákok továbbra is tanulhatnának németül és horvátul.


Még úgy is, hogy a kivitelezés során csúszást eredményezett a régi falak vizesedése. Egy év áll majd rendelkezésünkre, hogy megtöltsük tartalommal és élettel a két felújított épületet – emelte ki a faluvezető. 

Elképzeléseik szerint a Szigetköz Natúrpark központjává válhat a csónakház, a XIII. századi templom szomszédságában álló egykori iskola épülete pedig a hagyományok, helyi értékek, kézművesség interaktív bemutatóhelyévé fog átalakulni. A nyár folyamán épül meg a Máriakálnok felé vezető külterületi út, melyre 45 millió forint támogatást nyertek a Vidékfejlesztési Programból.


Novákpusztán a kultúrház felújítását kezdték meg, a falak elvágásával a szigetelést, tetőfelújítást már megoldották, az ablakok cseréje folyamatban van. Végre a temetőbővítés is megoldódhat a településrészen. A bolt előtti tér megvásárlásával pedig egy kis teret szeretnének kialakítani Novákpuszta központjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!