Aszfaltos burkolatot kap a Várbalog-Albertkázmérpuszta és a Rajka-Németjárfalu közötti út

A határmenti közlekedés magyarországi fejlesztése hozzájárul a térségben rejlő turisztikai lehetőségek hasznosításához.

kisalfold.hu

Újabb magyar-osztrák határmenti beruházások indulásáról tartottak sajtótájékoztatót július 6-án Várbalogon és Rajkán. Az eseményen beszédet mondott Dr. Nagy István, agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, Odorné Bodor Klára, Várbalog polgármestere, Kiss Vince, Rajka polgármestere és Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője.

A Várbalogot és Albertkázmérpusztát összekötő beruházás megvalósulásával a települések között húzódó murvás, kavicsos burkolatú út épül át szabványos kialakítású, aszfaltburkolatú úttá.

A készülő útszakasz teljes hossza 4,4 km, amelyből 490 m belterületen, 3798 m külterületen halad.


Az épülő új út biztosítja a települések közötti forgalom zavartalan haladását, valamint az ausztriai Féltorony (Halbturn) település megközelíthetőségét. Az útszakasz elkészültét követően a közlekedőknek nem kell Jánossomorja felé több kilométeres kerülővel Ausztria felé utazniuk, így rövidül az utazási idő.

A Rajka és az osztrák oldalon fekvő Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) között vezető földút átépítése aszfaltburkolatú úttá 1,885 km hosszúságban történik meg.

Az M15 autópálya rajkai lehajtójának tervezett új körforgalmú csomópontjától az út első 0,2 km szakasza új nyomvonalon halad, majd csatlakozik a jelenlegi földút nyomvonalához, amely 1,685 km hosszon vezet az osztrák határig. Az útpálya az osztrák oldalon egy felújított szakaszhoz csatlakozik. A kivitelezés során a teljes pályaszerkezet kiépítése szükséges, kétoldali vízelvezető árkokkal.


A beruházás eredményeképp a környező magyar és osztrák és települések egymás közötti elérhetősége jelentősen javul, tekintettel a közvetlen csomóponti kapcsolatra az M15 autópályával.

Fotók: NIF


Nagy István, agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a határmenti közlekedés magyarországi fejlesztése hozzájárul a térségben rejlő turisztikai lehetőségek hasznosításához; emeli az itt élők életminőségét és kedvezőbb gazdasági és társadalmi feltételeket teremt a régióban. A tárcavezető kiemelte, a beruházás révén bővülő kapcsolatok összekötik a rendeltetésük szerint is egybetartozó térségeket, és közelebb viszik egymáshoz az itt élő közösségeket. Hozzátette: hazánk történelmi tapasztalataira építve példát tudunk mutatni egész Európának, hogy közös beruházásokkal, határmenti együttműködések révén miként erősíthetjük a gazdasági, társadalmi, baráti kapcsolatokat a szomszédos országokkal.


Odorné Bodor Klára, Várbalog polgármestere elmondta, hogy a felújítandó útszakaszon a naponta 1000 gépjármű közlekedik, amely ugyanennyi családot jelent. Az ő életüket és munkába való eljutásukat könnyíti meg a beruházás, amelynek mindezek mellett gazdaságélénkítő hatása is van. Albertkázmérpusztán jelenleg társasház építése zajlik, amelynek elkészültével újabb családok költöznek a településre.


Kiss Vince, Rajka polgármestere hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb beruházása kezdődik meg. Az előkészítés folyamata nem volt egyszerű, hiszen az autópálya kivitelezéssel egyidőben tervezték az építést megkezdeni, amelyre végül uniós forrásból, az Interreg program finanszírozásában került sor. Az épülő új útszakasz a határ két oldalán élő családok kapcsolattartását könnyíti meg.


Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője a munkák jelenlegi állásáról elmondta, hogy Várbalogon a munkaterület átadása május végén lezárult. Megtörtént a munkaterületre való felvonulás. A kivitelezés előrehaladása érdekében július közepétől már teljes útzár mellett zajlanak a munkálatok a 8508. jelű úton. A tervek szerint 2020 nyarán készül el az új aszfaltburkolatú út. Rajkán jelenleg a beruházás kitűzési munkálatai zajlanak, a befejezésre várhatóan 2020. I. negyedévében kerül sor.


A projektek az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a Várbalog − Albertkázmérpuszta – Féltorony (Halbturn) projekt esetében a Széles Út Kft., a Rajka – Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) esetében Glázer-Transz Kft. kivitelezésében európai uniós forrásból, az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósulnak meg. A kivitelezés nettó értéke Várbalog − Albertkázmérpuszta – Féltorony (Halbturn) projekt esetében 833.649.780 Ft, Rajka – Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) projekt esetében 649.685.548 Ft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!