ÁSVÁNYRÁRÓ - Ilyenek vagyunk: Szinte az ablakokból látszik a Duna

Itt zöldell az ország legidősebb fekete nyárfája, olyan közel van a Duna és ágrendszere, hogy szinte az ablakból látni lehet és több mint ötszáz éve keresztelnek a Szent András-templom keresztelőmedencéjében. Ilyenek vagyunk kampányunkban ezúttal Ásványráró mutatkozik be.

Mészely Réka


A plakáthoz szükséges anyagot a helyi közösségi ház munkatársai, Nagy Réka és Schweiger Henrietta gyűjtötte össze, és Tatainé Popp Rita polgármester végezte el rajtuk az utolsó „simításokat".

– A polgármester kért meg, hogy írjuk össze Ásványráró jellemzőit. Az internet böngészése mellett fotókat is készítettünk, és próbáltuk összefogni jellegzetességeinket, illetve azt, amire büszkék vagyunk – hangsúlyozta Nagy Réka, az ásványrárói IKSZT (Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér) vezetője, aki meglepődve fogadta, hogy ilyen hamar elkészült a faluról szóló plakát. „Erről sokat megtudhatnak rólunk azok is, akik nem Ásványrárón élnek" – tette hozzá.

– Reményeink szerint sokakat vonz az új vízpótló rendszer, mely szép, egybefüggő vízfelületet eredményez, amit hajdanán is megcsodálhattak az itt élők, erre járók. Az Ilyenek vagyunk kampányban elkészült plakát által számukra meg tudjuk mutatni értékeinket, s bízunk benne, hogy ezáltal máskor is szívesen vissza- jönnek hozzánk – hangsúlyozta Tatainé Popp Rita. A polgármester a falu turizmusának fellendülésére számít. Egyelőre még kevés ugyan a vendéglátóhely, elsősorban a szálláshely, de például a helyi kempingben alakítanak ki apartmanokat.

A nagyobb méretért kattintson a képre!

A nagyobb méretért kattintson a képre!
És hogy miért érdemes az 1936-ban egyesült Ásványra és Ráróra látogatnunk? A falu határában, a kálváriánál – ahol lelki zarándoklatot tarthatunk – találjuk Magyarország legidősebb fekete nyárfáját. Az ásványi Szent András-templomban áll a falu több mint 500 éves keresztelőmedencéje. És itt olyan közel van a Duna és ágrendszere, hogy szinte az ablakból látni lehet, mely remek hely kajakozásra, kenuzásra és horgászatra. A most nyíló kétlevelű sarkvirágot is megcsodálhatjuk az itteni erdőben. A plakátról tudhatjuk, hogy a 2004 óta működő Vadvirág Nyugdíjas Klub tagjai bárhol szívesen ropják a táncot. Augusztus első hetében rendezik meg a falunapot, ahol kicsik és nagyok kedvükre szórakozhatnak. A pávakörösök rendezvényről rendezvényre járnak dalcsokraikkal. A II. világháborúban elesettekről a rárói temetőben állítottak emléket, s évente megemlékeznek a Szakításnál, ahol ’54-ben betört a víz a faluba. Az ásványráróiak büszkék önkéntes tűzoltóikra, akik mindenhol tettre készen várnak, focistáikra is. A legkisebbeket a Tündérkert Óvoda, a nagyobbakat a Somogyi József szobrászművészről elnevezett iskola fogadja.

Népszerűsítés plakáton, interneten
A falu Facebook-oldala és honlapja mellett az Ilyenek vagyunk, ásványráróiak plakát az intézményekben, hivatalban és a település hirdetőtábláin is helyet kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!