Alig maradt eladó ház

Tavaly óta 300 ezer forint viszsza nem térítendő támogatást kap az, aki Püskin vásárolja vagy építi első családi házát. Talán ennek is köszönhető Makai Jenő polgármester szerint, hogy alig akad ma már régi, eladó ház.

Mészely Réka

Korábban 100 ezer, tavaly óta 300 ezer forinttal ösztönzi a letelepedést és támogatja az első ingatlan vásárlását a püski önkormányzat.


– Püskin 8–15 millió forintért lehet már családi házat vásárolni. Igaz, a régiek közül már alig van eladó. Elsősorban helyi fiatalok részéről mutatkozik ezekre igény. 2014-ben döntöttünk arról, hogy a vissza nem térítendő támogatást megháromszorozzuk. Idén az erre szánt keretet emelnünk kell, ezért módosítjuk a költségvetést. Ugyanis három ingatlanra terveztünk összeget, ezzel szemben ötre nyújtottak be igényt. Jelenleg már két új házat építenek és   háromra adtak ki építési engedélyt – hangsúlyozza Makai Jenő polgármester, aki szerint az alacsonyabb ingatlanárak mellett a jó buszközlekedés is az itteni letelepedés vagy helyben maradás mellett szól.

Felújítottuk a régi tűzoltókocsit és kiállítottuk a hivatal parkosított kertjében - mutatja Makai Jenő polgármester.

Felújítottuk a régi tűzoltókocsit és kiállítottuk a hivatal parkosított kertjében – mutatja Makai Jenő polgármester.

Ugyanakkor minden gyermek születésekor 50 ezer forintot kap a család, és hasonló összegre számíthatnak, ha a helyi óvodába íratják a kicsit. Egyébként évek óta három-négy kisgyermek jön világra itt. Az egy csoporttal működő helyi óvodába 27 apróságot írattak be.


Az önkormányzat is igyekszik szépíteni a falut. A 60 milliós büdzséből 8–9 milliót tudnak fejlesztésekre fordítani. A községháza melletti területet parkosították és kiállították a felújított régi tűzoltókocsit. Jövőre folytatják a parkosítást és a járdaépítést. Járdát egyébként idén a Jókai utcában és a temetőnél készítenek. A temetőt is bővíteni kellett, ehhez egy szomszédos telket vásárolt meg az önkormányzat. A földmunkákat most végzik, és egy illemhelyet is építenek itt.


– Várjuk a pályázatok kiírását. Régi álmunk az orvosi rendelő és lakás felújítása. A faluház tetejére pedig napelemes rendszert helyeznénk el – ismertette  a terveket a polgármester. 


A Dunaremetével, Kisbodakkal közös tulajdonban lévő hivatal, iskola és óvoda sorsa évek óta rendezésre vár. (A témával a napokban bővebben foglalkozunk.)  

Címkék#Püski

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!