Alagút épült a hegyeshalmi határ közelében - fotó

Egy ötven méter hosszú ponyva alagút fogadja mindazokat, akik az A4-es autópályán lépnek be Ausztriába.

Méhes Ákos


Miközben a magyar oldalon évek óta tervezik – ám pénz híján egyelőre megvalósítani nem tudják –  a hegyeshalmi autópálya-átkelő elbontását és a sztráda akadálymentesítését, addig az osztrák oldalon most építenek hasonló funkciójú sátrat. 


Közel két hete pedig az A4-es autópálya forgalmát is egy-egy sávra szűkítették.


Több ízben foglalkoztunk lapunkban már az osztrákok egyre szigorodó határvédelmi újításaival. Tavaly ősz óta szinte folyamatos az ellenőrzés a nickelsdorfi (Miklóshalma) kis és nagy átkelőnél egyaránt. Emiatt gyakorta alakultak ki torlódások, nemritkán több kilométeren araszoltak a járművek, amíg átértek Ausztriába. Úgy tűnik, az utóbbi időben sikerült rugalmasabb megoldást találniuk az osztrákoknak a kontrollra, így ritkábbak már a nagyobb torlódások.


Ezzel együtt viszont építkezésbe, átalakításba is kezdtek az átkelőn. A kamionparkolóban konténerkomplexumot hoztak létre, ahol a későbbiekben regisztrációs pont működik majd, valamint megkezdődött a határkerítés alapozása is. Közel két hete pedig az A4-es autópálya forgalmát is egy-egy sávra szűkítették a ki- és belépő oldalon egyaránt az ottani átalakítások miatt. Az osztrák hatóságok hivatalos tájékoztatása szerint felújítási munkálatok miatt vezették be a forgalmirend-változást. 


A kimenő – Ausztria felé tartó – személygépjármű-forgalmat átterelték a szemközti pályaoldalra, vagyis lezárták a kifelé haladó két forgalmi sávot. Az eredeti tervek szerint egy hétig tartott volna a terelés, ám tegnapi ottjártunkkor még mindig ez az ideiglenes forgalmi rend volt érvényben. Torlódást továbbra sem tapasztaltunk, az osztrák rendőrök szúrópróbaszerű ellenőrzése mellett folyamatosan haladt a forgalom.


Ugyanakkor elkészült már az az alagút, aminek építése miatt a forgalmat elterelték. Az A4-es autópályán a belépő oldalon, közvetlenül a határvonalon építették fel az ötven méter hosszú sátrat. Az acél tartóoszlopokra fehér ponyvát húztak. Ez védi majd az időjárás viszontagságaitól az ellenőrzést végző osztrák rendőröket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!