A térfigyelő komoly fegyver a bűn ellen

A mosonmagyaróvári járás több települése gondolkodik térfigyelők üzembe helyezésén vagy éppen azok bővítésén. Dr. Csokán Csaba mosonmagyaróvári rendőrkapitány szerint a kamerák komoly „fegyvert" jelentenek a bűnözőkkel szemben. Cél lenne a települési rendszerek térségi összekapcsolása.

Mészely Réka

Mosonmagyaróvár után egyre több környékbeli településen jelennek meg a térfigyelő kamerák. Bár a legtöbb helyen alig egy-két éves a rendszer, a tapasztalatokra voltunk kíváncsiak.

– Emelkedik a bűncselekmények száma, egyre több az utazó bűnöző is. Ezért éppen egy éve, hogy üzembe helyeztük a kamerarendszerünket és közterület-felügyelőt is alkalmazunk Mosonudvarral közösen. Jelenleg a kilenc térfigyelőt a falu ki- és bejárataira, valamint a legfrekventáltabb pontjain helyeztük el. Tervezzük a bővítést, elsősorban éjjellátó berendezésekkel – hangsúlyozta Török Sándor mosonszolnoki polgármester. Itt ugyanis a napokban hasznos felvételeket készített az egyik térfigyelő arról a személyről, aki a helyi templom ereszcsatornáit szemelte ki, majd szerelte le (Kisalföld, 2015. április 9., „Húsvéthétfőn lopták el a templom esőcsatornáit"). A polgármester meg- erősítette, hogy azóta pótolták a meglovasított ereszcsatornákat, hogy az eső ne tegyen kárt az épületben.

– A térfigyelő kameráktól sok esetben tartanak a potenciális tolvajok, rongálók, elrettentő hatásuk van, ezért is szereltük fel őket. A lakosságnak is vannak elvárásai a rendszerrel kapcsolatosan, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ez csak egy segédeszköz a nyomravezetésben. Arra már volt példa, hogy a felvételek által rongálót vagy éppen kerékpártolvajt fogott el a rendőrség – tette hozzá a polgármester, megjegyezve, hogy egyébként már az egyik, határ felé néző kamerájukat is ellopták korábban (ezt azonnal pótolták akkor).

Fettik Zsolt közterület-felügyelő is ügyeli a rendet a térfigyelők mellett Mosonudvaron és Mosonszolnokon.

Fettik Zsolt közterület-felügyelő is ügyeli a rendet a térfigyelők mellett Mosonudvaron és Mosonszolnokon.
Jánossomorja is bővítené a térfigyelői számát a jelenlegi 14-ről: a kisvárosban még tavaly év elején indult a rendszer, mely már egy-két kisebb bűncselekmény felderítésében segített a rendőrségnek. Minden bizonnyal Mosonudvar az egyik legjobban bekamerázott település az országban: itt a falu négy utcáját 12 kamera figyeli a már fent említett közterület-felügyelővel, Fettik Zsolttal együtt. Lébényben és Mosonszentmiklóson nyolc-nyolc kamerás a rendszer. Bedő Csaba mosonszentmiklósi polgármester tájékoztatása szerint náluk nem volt jellemző a vandalizmus, a térfigyelőket ők inkább megelőző jelleggel telepítették, s hogy a lakosság is nyugodtabb legyen, javuljon biztonságérzete. A rendőrség innen már használt fel felvételeket. Több járásbeli településen még nincs térfigyelő, de szeretnének: így Darnózselin is. Fazekas Zoltán polgármester mint mondta, a korábbi pályázatuk nem nyert, pedig jó lenne ez a fejlesztés, főként a közlekedési kihágást elkövetők miatt.

„Láncra" fűzött kamerák, szakmai támogatás
Egyre több település gondolkodik abban, hogy akár saját, akár pályázati forrásból helyezzen ki vagy fejlessze térfigyelő rendszerét a Mosonmagyaróvári járásban – tudjuk meg dr. Csokán Csabától, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetőjétől, aki azt szorgalmazza, hogy a települési kamerák felvételei egy járási központi rendszerbe fussanak be. A kapitányságvezető ezért azt javasolja a helyi önkormányzatoknak, hogy olyan berendezéseket vásároljanak, amelyek bővíthetők és rákapcsolhatók egy másik rendszerre. – A térfigyelők komoly „fegyvert" jelentenek az utazó bűnözőkkel szemben, főleg, ha a kamerák felvételeit egy „láncra" fűzzük fel. Komoly bűncselekmények konkrét elkövetőit sikerült már általuk kézre kerítenünk, legyen szó betöréses lopásokról vagy éppen rongálásokról – tette hozzá dr. Csokán Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!