A társasházépítési láz már elérte a Lucsony utcát is Mosonmagyaróváron

Két társasház is épülhet Mosonmagyaróvár talán legszebb utcájában. A Lucsony utcai lakók nyugalmukat és a városképet féltik.

Továbbra sem csökkent a kereslet az új lakások iránt Mosonmagyaróváron. Újabb és újabb társasházak emelkednek a városban. A történelmi városrész, Lucsony főutcája sem marad érintetlen a befektetési bummtól.
A város talán legszebb utcája a városrész nevét is őrző Lucsony utca. Egyetemi épületek és intézetek, fogászat, kerékpárszerviz, borozó, hotel is ékelődik a családi házak közé. Az agrárkar egyik patinás épületével szemben is társasház épülhet. Telke már régóta üres. 

A Lucsony utcába tervezett társasházak építéséről már a szomszédok is megkapták az építési osztály függő hatályú határozatát. 

„Ha e két társasház, 15 lakással, a telek méretéhez képest rengeteg parkolóval megvalósul, vége lesz a nyugalmunknak” – hangoztatják a lapunkat megkereső utcabeliek.

Azt is fájlalják, hogy így ingatlanaik értéke csökkenni fog, és a környék így már többet nem lesz csendes övezetnek nevezhető. Egy másik telekszomszéd szerint a kertjét le fogja árnyékolni a tervezett épület. – Ha felépül, akkor már nem lesz délelőtt napfényünk a gondozott kertben – panaszolja.
 

Nemsokára itt társasházak magasodnának. A szomszédok attól félnek, hogy ingatlanjaik értéke csökkenni fog, és a magas társasház beárnyékolja majd a kertjüket.
Nemsokára itt társasházak magasodnának. A szomszédok attól félnek, hogy ingatlanjaik értéke csökkenni fog, és a magas társasház beárnyékolja majd a kertjüket.

Van, akit a szomszédok közül leginkább a nyugalom és a még megmaradt zöldterületek eltűnése tölt el aggodalommal. – Itt születtem, már a dédszüleim is itt laktak – mondja az utcabeliek véleményéit is sűrítve Csonka György. – Ez egy nyugodt, harmonikus környék, gazdag múlttal. Nem az építkezés ellen vagyunk, hanem az ellen, hogy soklakásos társasházak épüljenek az utcában. Városunkban sajnos már szinte minden négyzetmétert beépítenek. A még megmaradt zöldfelületeket parkosítás helyett kaviccsal terítik be. Így e város nem a virágok, hanem a kőbányák városa lesz. Mértékletességet kellene tanúsítanunk, természeti környezetünket tisztelettel és szeretettel kellene megóvnunk. Hiszen az egész Lucsony utcában nem lakik annyi ember, mint amennyi majd e két társasházban élni fog. Korunk jellemzője, hogy a profit mindent felülír – vélekedik Csonka György.
 

A Lucsony utca csendje és patinája valóban vonzó. Az itt lakók szerint ez egy nyugodt és harmonikus környék.
A Lucsony utca csendje és patinája valóban vonzó. Az itt lakók szerint ez egy nyugodt és harmonikus környék.

Kitley Tibor városi főépítész érdeklődésünkre elmondta: a helyi építési szabályzat a Lucsony utca egyes ingatlanain 6,5 méteres épületmagasságot enged meg, ami lehetővé teszi emeletes ház építését is. Ugyanakkor a Mosonmagyaróvár településképének védelméről szóló rendeletben foglaltakat iskötelező érvénnyel be kell tartani. 
– E rendeletben a Lucsony utca védett területként szerepel. Az előírások szerint az utca kialakult arculatát, jellegét, léptékét meg kell őrizni, anyaghasználatban is igazodni kell a meglévő épületekhez. Az utcai vonalon azért csak földszintes (tetőtér-beépítéses), magastetős, zártsorúan telepített épület építése engedhető meg. 

A Lucsony utca képében nem megjelenő hátsó építmény esetében van lehetőség a helyi építési szabályzat szerinti beépítésre – tudatta a városi főépítész.

Ezzel együtt nem kizárt, hogy nemcsak e társasházakat emelik Lucsonyban, mert romos ház áll például az egyetem épülete mellett is. Sőt, az utca végi Lajta-parti sávban is terveztek már ilyen beruházást. (A Kisalföld megkereste a beruházót is, aki írásban ígért választ. Ha ez megérkezik,közöljük.)

„Az EU hangadói gyakorlatilag új antiszemitizmust importálnak”
Újságírók, közéleti szereplők és a Mazsihisz is reagált Demeter Szilárd szombati írására.
Krízis és megoldások az Üzleti SZEmlében
Üzleti SZEmle néven fontos szolgáltatás érhető el a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) honlapján: az intézmény oktatói-kutatói olyan gazdasági témájú publikációk rövid összefoglalóit készítik el, amelyek hasznosak lehetnek a vállalkozók, az üzleti döntéshozók és a fejlesztő munkakörökben dolgozó szakemberek számára.
Drogériából lopott ez a férfi Mosonmagyaróváron – felismeri?
A mosonmagyaróvári rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen elkövető azonosításához.
Koronavírus – Az osztrákok több mint fele kész részt venni az országos tesztelésen
A tesztelés célja, hogy teljesebb képet kapjanak a lakosság koronavírus-fertőzöttségének mértékéről.
Gyász
„Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így szívetekben tovább élhetek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy unokatestvérem, rokonunk, barátunk, KALMÁR FERENC életének 52. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. december 2-án, szerdán 13 órakor lesz a mosonszentmiklósi temetőben. Előtte engesztelő szentmise 12.15 órakor a helyi katolikus templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Én nem haltam meg. Az, ami nektek voltam, még mindig vagyok. Nevezzetek a nevemen, beszéljetek hozzám olyan könnyen és egyszerűen, ahogy mindig. Nevessetek és gondoljatok rám, hiszen én itt vagyok veletek, csak én az út másik oldalán megyek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk és dédink, MAKLÁRI JÓZSEFNÉ szül. Wieland Mária Magdolna életének 77. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása december 2-án, szerdán 15 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy MELEG JÁNOS hidegburkoló-mester életének 84. évében csendesen elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a győri Szentlélek-templom kriptájában. Gyászoló család
„Uram, engedd be Őt szent szívedbe, fogadd be kegyelmedbe! Ami jót tett életében, érdeme legyen fönt az égben.” Mély fájdalomtól megtört szívvel, a Jóisten rendelését elfogadva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy férjem, MEZZÖL PÉTER PÁL volt bencés diák, okleveles gépészmérnök, a K. Hivatal Közig. Ig. Tanácsosa, az Mg. Terv. Főmérnöke életének 85. évében, házasságának 57. évében, hitét gyakorolva, emberségét megőrizve, hosszan tartó, türelemmel viselt betegségben visszaadta lelkét Teremtőjének. Drága halottunkat 2020. december 2-án 14 órakor fogjuk temetni - a római katolikus vallás szertartása szerint - a győri Szent Imre-plébánia kriptakápolnájában, engesztelő szentmisével egybekötve. Kérjük, virág helyett a templomot támogassák. Elvesztését fájlalja: felesége, keresztgyerekei, unokatestvérei, barátai, rokonai és mindazok, akik szerették, tisztelték.
„Már nem haragszom, hogy nem jössz többé, megértem, hogy elköltöztél. Fényévekre messze tőlem, csillagfények tengerébe, a Mindenható országába, oda fel, egy szebb világba. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MOLNÁR ISTVÁN nyugalmazott katonatiszt 2020. november 10-én csendesen elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént. Gyászoló szerettei
„Pihen a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Itt hagytál minden álmot, vágyat, nem mesélsz már az unokáknak. Csak a könny és a bánat maradt utánad.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PREIER GYÖRGYNÉ szül. Tóth Ilona életének 74. évében elhunyt. Temetése december 1-jén, kedden 13 órakor lesz a mosoni temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága jó édesanyánk, nagymamánk, anyósom, rokonunk és ismerősünk, SZALAI ISTVÁNNÉ szül. Fodor Erzsébet életének 79. évében örökre megpihent. Felejthetetlen halottunktól 2020. december 1-jén, kedden 15 órakor veszünk búcsút a téti evangélikus temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló családja
„Egész életeden át szívesen dolgozva, szerényen éltél, most bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed! Drága Édesapánk, Isten Veled!” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesapánk, nagypapánk, apósunk és rokonunk, SÁGI GYULA győrladaméri lakos életének 76. évében, 2020. november 23-án csendesen elhunyt. Temetéséről a család később gondoskodik. Gyászoló szerettei
„Elhagytad a házat, amit úgy szerettél, minket és mindent, amiért küzdöttél. Szorgalmas két kezed nem dolgozik többé, megpihent a szíved mindörökké. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, szeretett édesapánk, nagypapánk, dédpapám és rokonunk, TESCH TIBOR IMRE tetőfedő életének 74. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2020. december 3-án, csütörtökön 11.30 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utólsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy UNGI JÓZSEF életének 87. évében csendesen elhunyt. Kérésének megfelelően hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a győr-nádorvárosi köztemetőben. Gyászoló család
„Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapám, apósom, nagypapám, testvérünk, ismerősünk és rokonunk, VARGA SÁNDOR életének 80. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. december 2-án, szerdán 15 órakor lesz a veszkényi temetőben. Előtte engesztelő szentmise 14.15 órakor kezdődik a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk Dr. Szalai László háziorvosnak és asszisztensének, Anitának önzetlen segítségükért. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy Szeretett Édesanyám, Anyósom, Mamánk, Dédink és Rokonunk, ÖZV. CSESZREGI JÓZSEFNÉ Bagó Ilona 90 évesen, 2020. november 9-én elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a győrszentiváni új temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik drága szerettünk, GUTECZ KÁROLY temetésén részt vettek, utolsó útjára elkísérték, sírjára a szeretet és az emlékezés virágait elhelyezték, valamint gyászunkban osztoztak. Gyászoló család
„Azért vannak a jó barátok, hogy a rég elvesztett álmot... ...visszaidézzék egy fázós alkonyon. (S. Nagy István) Köszönetet mondunk a barátoknak, kollégáknak, ismerősöknek, akik az elhunyt KALMÁR FERENC M.N.K. Bt. - társtulajdonos tiszteletére - a vírusra való tekintettel - munkahelye előtt vagy otthonukban gyújtották meg az elköszönő mécsest, és búcsúztak virágaikkal. Gyászoló család
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Hálás szívvel mondunk köszönetet minden kedves rokonnak, barátnak, ismerősnek, hogy édesanyánk, OROZ FLÓRIÁNNÉ Emike elhalálozása kapcsán fájdalmunkban osztoztak, és a kegyelet virágait sírjára elhelyezték. Gyászoló család