A társasházépítési láz már elérte a Lucsony utcát is Mosonmagyaróváron

Két társasház is épülhet Mosonmagyaróvár talán legszebb utcájában. A Lucsony utcai lakók nyugalmukat és a városképet féltik.

Munkatársunktól

Továbbra sem csökkent a kereslet az új lakások iránt Mosonmagyaróváron. Újabb és újabb társasházak emelkednek a városban. A történelmi városrész, Lucsony főutcája sem marad érintetlen a befektetési bummtól.

A város talán legszebb utcája a városrész nevét is őrző Lucsony utca. Egyetemi épületek és intézetek, fogászat, kerékpárszerviz, borozó, hotel is ékelődik a családi házak közé. Az agrárkar egyik patinás épületével szemben is társasház épülhet. Telke már régóta üres. 


A Lucsony utcába tervezett társasházak építéséről már a szomszédok is megkapták az építési osztály függő hatályú határozatát. 


„Ha e két társasház, 15 lakással, a telek méretéhez képest rengeteg parkolóval megvalósul, vége lesz a nyugalmunknak" – hangoztatják a lapunkat megkereső utcabeliek.


Azt is fájlalják, hogy így ingatlanaik értéke csökkenni fog, és a környék így már többet nem lesz csendes övezetnek nevezhető. Egy másik telekszomszéd szerint a kertjét le fogja árnyékolni a tervezett épület. – Ha felépül, akkor már nem lesz délelőtt napfényünk a gondozott kertben – panaszolja.

 

Nemsokára itt társasházak magasodnának. A szomszédok attól félnek, hogy ingatlanjaik értéke csökkenni fog, és a magas társasház beárnyékolja majd a kertjüket.

Nemsokára itt társasházak magasodnának. A szomszédok attól félnek, hogy ingatlanjaik értéke csökkenni fog, és a magas társasház beárnyékolja majd a kertjüket.


Van, akit a szomszédok közül leginkább a nyugalom és a még megmaradt zöldterületek eltűnése tölt el aggodalommal. – Itt születtem, már a dédszüleim is itt laktak – mondja az utcabeliek véleményéit is sűrítve Csonka György. – Ez egy nyugodt, harmonikus környék, gazdag múlttal. Nem az építkezés ellen vagyunk, hanem az ellen, hogy soklakásos társasházak épüljenek az utcában. Városunkban sajnos már szinte minden négyzetmétert beépítenek. A még megmaradt zöldfelületeket parkosítás helyett kaviccsal terítik be. Így e város nem a virágok, hanem a kőbányák városa lesz. Mértékletességet kellene tanúsítanunk, természeti környezetünket tisztelettel és szeretettel kellene megóvnunk. Hiszen az egész Lucsony utcában nem lakik annyi ember, mint amennyi majd e két társasházban élni fog. Korunk jellemzője, hogy a profit mindent felülír – vélekedik Csonka György.

 

A Lucsony utca csendje és patinája valóban vonzó. Az itt lakók szerint ez egy nyugodt és harmonikus környék.

A Lucsony utca csendje és patinája valóban vonzó. Az itt lakók szerint ez egy nyugodt és harmonikus környék.


Kitley Tibor városi főépítész érdeklődésünkre elmondta: a helyi építési szabályzat a Lucsony utca egyes ingatlanain 6,5 méteres épületmagasságot enged meg, ami lehetővé teszi emeletes ház építését is. Ugyanakkor a Mosonmagyaróvár településképének védelméről szóló rendeletben foglaltakat iskötelező érvénnyel be kell tartani. 

– E rendeletben a Lucsony utca védett területként szerepel. Az előírások szerint az utca kialakult arculatát, jellegét, léptékét meg kell őrizni, anyaghasználatban is igazodni kell a meglévő épületekhez. Az utcai vonalon azért csak földszintes (tetőtér-beépítéses), magastetős, zártsorúan telepített épület építése engedhető meg. 


A Lucsony utca képében nem megjelenő hátsó építmény esetében van lehetőség a helyi építési szabályzat szerinti beépítésre – tudatta a városi főépítész.


Ezzel együtt nem kizárt, hogy nemcsak e társasházakat emelik Lucsonyban, mert romos ház áll például az egyetem épülete mellett is. Sőt, az utca végi Lajta-parti sávban is terveztek már ilyen beruházást. (A Kisalföld megkereste a beruházót is, aki írásban ígért választ. Ha ez megérkezik,közöljük.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!