A Szigetközben szembejön a téma

˝Nincs máshol ilyen gazdag szigetvilág, mint a Szigetközben, ezért izgalmas itt fotózni˝ – állítják az Eltaszított fele királyság című legújabb Kisalföld-kötet fotóalbumának készítői. Fűzfa Zoltán, Alexay Zoltán és Pénzes István megosztja a titkot, hová érdemes menni, s mi kell egy jó szigetközi felvételhez.

Cséfalvay Attila


Fűzfa Zoltán: A gép mindig a nyakamban lóg

Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület elnöke, a dunaszigeti ökopark vezetője a településen él és dolgozik, így a legtöbbször itt is fotózza a természetet. „A gép szinte mindig a nyakamban lóg. Kenutúrákat vezetek, közben amikor csak lehet, a természetet fotózom. A hozzánk érkező csoportokat is lencsevégre kapom, akik aztán megkapják a felvételeket, néhányat pedig az egyesület honlapjára is felteszünk." Hozzátette: nincs kedvenc helye, bárhol és bármikor szembejöhet a téma. „Az ökopark mögött folyik a fantasztikusan tiszta vizű ág, melynek a fenekéig le lehet látni. Még a víz alatti édesvízi szivacsokat is sikerült már lefényképeznem."

„Legutóbb szarvasbőgéskor az egyik Duna-ágon sikerült vízen átkelő szarvasokat fotóznom. Úgy érzem, az évek során jól bejártam az itteni ágrendszereket, de egészen hihetetlen, hogy az állatok nálam is jobban ismerik a mederviszonyokat. Egy kétszáz méter széles részen keltek át, ahol annyira sekély volt a víz, hogy talán ha öt méteren kellett úszniuk" – mondta.

Fűzfa Zoltán: Őszi hangulat

Fűzfa Zoltán: Őszi hangulat
Fűzfa Zoltán a tél közeledtével kevesebbet jár a természetben, így ilyenkor kevesebb felvétel is készül. „Ebben az időszakban általában csak különlegesebb időjárási viszonyok esetén fotózom. Kemény fagyban zúzmarát, hóviharban, nagyobb ködnél. Ősszel és tavasszal a legizgalmasabb a táj, nyáron túl erősek a fényviszonyok, így akkor napkeltekor vagy napnyugtakor veszem elő a gépet. Minden amatőr fotósnak azt ajánlom, járjanak minél többet a Szigetközben, keressék a témákat. Ma már a digitális technikával %BBbüntetlenül%AB lehet fotózni, nem kerül többletköltségbe egy-egy elrontott felvétel. Merjük megmutatni a képeket másoknak is, fotósklubokban, közös vetítéseken" – folytatta.
Ahogy mindenki, Fűzfa Zoltán is elszalasztott már több jó fotótémát. „Két, egymáshoz közeli sziget között eveztünk, amikor közelről erőteljes szarvasbőgéseket hallottunk, az egyik bika az egyik, a másik a másik szigeten állt, tőlünk vagy tíz méterre. Olyan sokkhatás volt, hogy egyetlen kockát sem készítettem. Egy másik esetben egy nyári reggelen, öt óra körül az egyik csatornán előttünk egy vaddisznócsorda ugrott be a Dunába. Fantasztikus volt, de lemerevedtem, ráadásul kevés volt a fény is" – mondta.


Alexay Zoltán: Ilyen még Gemencénél sincs

„Ilyen gazdag szigetvilág nincs máshol, mint a Szigetközben: ezért izgalmas itt fotózni" – állítja Alexay Zoltán, aki a Duna-könyvben szereplő fotóalbumot színesítette képeivel. „Izgalmas, igazi vízi labirintus, szövevényes hálózat, ilyen még Gemencnél sincs. Az állatvilág is rendkívül változatos volt, de úgy látom, mára kissé elszegényedett. Ahol korábban tömegesen vonultak a madarak, ott már alig látok néhányat. Ennek oka a Duna elterelése is, hiszen két és fél évig szinte száraz volt minden. A vízpótlással viszont a hullámtér %BBnyakig lett%AB, nincsenek az állatvilágnak kedvező sekély állóvizek. A medereróziónak Alsó-Szigetközben lett drasztikus hatása, a csökkenő talajvízszint, a kiszáradt részek miatt az élővilág egy része eltűnt. Az öreg fák kivágása is hatalmas veszteség, hisz azok élő-, búvó- és szaporodóhelyek is voltak.
A nyakló nélküli vegyszerhasználat sem kedvezett az élőlényeknek" – mondta. Azt kérdeztük: mit javasol annak az amatőr fotósnak, aki a Szigetközben például szarvascsordát szeretne fényképezni? „Ehhez óriási szerencse kell. Nincsenek fix helyek, a szarvasok általában csak szürkületkor jönnek elő, addig valahol a hullámtérben húzódnak meg." Alexay Zoltán a legtöbbet az ásványi szigetvilágban járt és fotózott, de jól ismeri a Bagaméri-ágrendszert is. „Munka után Szigetköz ezen része volt a leggyorsabban elérhető. A leggazdagabb, legváltozatosabb szigetvilág Cikolasziget és Dunakiliti között húzódik. Mindegyik rész hangulata más, ezért is szeretem a Szigetközt" – mondta.


Alexay Zoltán: Gyurgyalagok

Alexay Zoltán: Gyurgyalagok
Pénzes István: A szigetköz a lételemem

„A Duna és a Szigetköz a lételemem" – szögezte le Pénzes István, aki a napokban ismét bejárta a Szigetközt. „Tartanak a vízügyi munkálatok, az új tájképet még meg kell szoknom. A nyolcvanas években egyetemistaként szerettem bele a Szigetközbe, amikor még komppal és gyalog lehetett bemenni a szigetekre, s ott csak halászokkal és erdészekkel találkoztunk. Most vasárnap délután jó időben többen mennek be autóval a hullámtérre, mint amennyien Győrben a Baross úton sétálnak. Bevallom, nekem jobban tetszett, amikor csak a szúnyogokkal találkoztam. A Szigetköz turistalátványosság lett, ezt azonban a Szalajka-völgyben jobban kitalálták, kialakítottak egy sétálóutat, de a többi részt békén kell hagyni az oda látogatóknak. Persze létezik sok új és régi holtág, melyek vízügyes beavatkozás, vízpótlás nélkül szárazon lennének, vagy erdő nőtt volna bennük. A szép részek közül kiemelném Tejfalusziget magasságát, valamint a Cikolasziget és Dunakiliti közötti ágrendszert, azokat a részeket, melyek távol vannak a vízpótló főágtól. Ezek őrzik régi arcukat... illetve őriznék, ha a hód nem rágna meg mindent, lassan már csak bedőlt fákkal találkozunk a vízpart mellett" – mondta.

Pénzes István: Elbontott zárás Tejfaluszigetnél

Pénzes István: Elbontott zárás Tejfaluszigetnél


Az Eltaszított fele királyság című könyv jelentős előfizetői kedvezménnyel megrendelhető munkaidőben a 06-96/504-504-es telefonszámon, illetve a [email protected] e-mail címen. Aki személyesen szeretne vásárolni, megteheti ügyfélszolgálatainkon (Győr: Baross úti pavilon és Újlak u. 4/A, Sopron: Frankenburg u. 2/A, Mosonmagyaróvár: Régi vámház tér 14., Csorna: Templom u. 8., Kapuvár: Fő tér 10.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!