A hédervári iskola szeptembertől a piaristáké lesz

Jelentősen csökkent az utóbbi években a hédervári diákok száma. Ez mára az iskola létét veszélyezteti. A helyi önkormányzat a megoldást a piarista renddel összefogva szeretné megtalálni.

Mészely Réka

A következő tanévtől a piarista rend veszi át a hédervári iskola fenntartását a mosonmagyaróvári tankerülettől. 


– Hédervár régen központi szerepet töltött be a szigetközi oktatásban szép, korszerűsített, napelemmel felszerelt, kétszáznegyven férőhelyes iskolájával. Ám folyamatosan csökken a létszám. Sok szülő már eleve nem ide íratja be gyermekét. Úgy vélem, ez a sorozatos kényszerű döntések eredménye – osztja meg véleményét Szabóné Németh Ágnes polgármester. Mint mondja, a lavina akkor indult el, amikor a mecséri és lipóti önkormányzat a kiválásról határozott, és az ottani gyermekek elkerültek Hédervárról. Aztán a helyi iskola a darnózseli intézmény tagiskolájává lett. A faluvezető szerint egy újabb érvágást jelentett, hogy a hetedik-nyolcadik osztály is megszűnt. Sőt, az idei tanévben már össze kellett vonni az első-második, illetve a harmadik-negyedik évfolyamot is. 


– Az oktatás színvonalát sem sikerült tartani, mivel a nyugdíjba vonuló szaktanárokat nem tudtuk pótolni. Így mostanra az iskola léte is veszélybe került. A szülői munkaközösség aláírásokat gyűjtött. Első körben arról, hogy állami intézmény maradjon vagy alapítványi, esetleg egyházi fenntartásúvá váljon. Az utóbbi mellett döntöttek. Újabb aláírásgyűjtés kezdődött, egyetértőleg mintegy százan írták alá, sokan az óvodásaink szülei közül is – mutat rá a polgármester. Elsőként a piaristáknál érdeklődtek. 


– Megkerestük Vereb Zsoltot, a mosonmagyaróvári piarista iskola igazgatóját. Labancz Zsolt tartományfőnök ellátogatott hozzánk, láthatta az összefogást, hiszen a szülők, pedagógusok, egyházközség, az önkormányzat egyként kiállt az ügy mellett. Hosszadalmas tárgyalás kezdődött, aminek eredménye: szeptembertől átveszi a rend az iskolánkat – tudatta Szabóné Németh Ágnes. 


– A gyermekeinknek a legjobbat akarjuk, és ezért anyagi áldozatokra is képesek vagyunk – zárta szavait a polgármester. 


– A falunak is az volt a vágya, hogy nyolcadik osztályig biztosítsuk az oktatást, amire ígérvényt kaptunk. Pozitívan állok a változás elé, és mindent megteszek a zökkenőmentes átadás-átvételért – hangsúlyozta már Fövényesiné Sághi Katalin, a jelenleg 67 gyermeket fogadó tagintézmény vezetője. 

 A hédervári szülők aláírásaikkal tették le a voksot az iskola megmaradása mellett - mutat rá Szabóné Németh Ágnes.

A hédervári szülők aláírásaikkal tették le a voksot az iskola megmaradása mellett – mutat rá Szabóné Németh Ágnes.

– A hédervári iskola sorsát a szülők a szívükön viselik. Sok fiatal kisgyermekes család van a falunkban, akik szeretnék, ha gyermekeik helyben végezhetnék el az általánost, nem pedig az utazással járó fáradalmakkal szembesülnének nap mint nap – indokolja Horváth Melinda, a szülői munkaközösség vezetője. A négygyermekes édesanya szerint a piarista iskola nagy múltú intézmény, jól képzett és elhivatott tanítóik vannak, sőt, a diákoknak lehetőségük lenne az intézmény keretein belül a középiskolai továbbtanulásra.


– A faluközösség keresett meg minket, az érdemi tárgyalásokat a tartományfőnökség folytatta és hosszas mérlegelés után hozta meg a döntést. Értékeljük a hédervári iskola tantestületének áldozatkészségét, élni akarását. Az elmúlt 25 év alatt úgy gondoljuk, annyira megerősödött iskolánk, hogy át tudjuk adni, meg tudjuk osztani másokkal a piarista pedagógiát, látásmódot – emeli ki Vereb Zsolt, a mosonmagyaróvári piarista iskola igazgatója. Hozzátette: számítanak a jelenleg Héderváron tanító kollégákra, illetve felmérték azt is, hogy a mosonmagyaróvári tantestületből kik tudnak majd a vidéki oktatásban részt venni, sőt, akár óraadókat is bevonnak majd. Felmenő rendszerben gondolkodnak, azaz jövő tanévtől a hetedik osztály is indulna a meglévő első-hatodik mellett.

Elválás a Kliktől

„Hivatalosan mi is most szereztünk tudomást arról, hogy a hédervári iskola kiválna a tankerületből. Ezt jelezzük a köznevelési főosztálynak, ők pedig megadják az eljárásrendet, amit nekünk járási tankerületként követni kell" – hangsúlyozta érdeklődésünkre Medgyesi Imre, a mosonmagyaróvári tankerület vezetője. Egyébként nem a hédervári az első iskola, mely egyházi fenntartót keresett: korábban a dunaszigetiek döntöttek a Kolping mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!