A felújítás ideje alatt is működik a Mosonvármegyei múzeum

A régi vakolat eltávolításával megkezdődött a Mosonvármegyei Múzeum homlokzatának felújítása. A rekonstrukcióra nagy szükség volt, az épületen évtizedek óta nem volt nagyobb felújítás.

Méhes Ákos

Hozzáfogtak a szakemberek a Mosonvármegyei Múzeum homlokzatának felújításához. A meglehetősen leromlott állapotú vakolat felújítására az önkormányzat 50 millió forintot különített el a város idei költségvetésében. Tavaly a belső udvar lefedésével egy multifunkciós interaktív és kiállítóhelyiséggel bővült a múzeum. Ugyanebben az évben térburkolatú parkolót is kialakítottak. Ezenkívül látványos átalakuláson ment keresztül a kert, év végén pedig felújították a főbejárat kőlépcsőjét. A homlokzati restaurálást is már évek óta tervezi az önkormányzat.

„A korábbi kerttel romantikusan romos volt kívülről a múzeum épülete. A kert kinyitásával és rendbetételével már inkább bántó volt ez az állapot" – mondja Székely Zoltán igazgató.

Évtizedek óta nem volt nagyobb felújítás a múzeum homlokzatán, így már nagyon ráfért a rekonstrukció – mondja Székely Zoltán igazgató.

Évtizedek óta nem volt nagyobb felújítás a múzeum homlokzatán, így már nagyon ráfért a rekonstrukció – mondja Székely Zoltán igazgató.
A Hőnel Béla által tervezett és 1912-ben megépített – akkor még szürke vagy törtfehér színű – múzeumépületen az ezt megelőző másfél évtizedben csak kisebb felújításokat végeztek. A hatvanas években kapta mai sárga-fehér színét.

A nyolcvanas években újabb homlokzatfelújításon esett át az épület, utoljára pedig a kilencvenes évek közepe táján javították a külső homlokzat hibáit.

A mostani homlokzati rekonstrukcióval régi pompáját nyerheti el az épület. A régi vakolatrétegeket eltávolítják, új, szellőző vakolatrendszerrel látják el. A külső nyílászárókat korszerű faszerkezetűekre cserélik. Aktív lábazati vízszigetelést készítenek, felújítják a teraszokat, az ereszcsatornákat. A tervek szerint őszre végeznek a munkálatokkal a szakemberek.

„Noha körbeállványozták az épületet, a felújítás ideje alatt is zavartalanul fogadja a látogatókat a múzeum, hiszen a munkálatok a belső tereket nem érintik" – hangsúlyozza az igazgató. Így például zajlik a múzeumi gyermektábor, ahol játékos módon ismerkedhetnek meg a résztvevők a múzeumi munkával, a gyűjteményekkel.

A nyári programok sorában a múzeum idén másodszor rendezi meg a Moson Megyei Tárlatot, mely Mosonmagyaróvár és a járás településein élő vagy onnan elszármazott alkotók műveit mutatja be. Az alkotók két, a tavalyi és az idei évben készült művel jelentkezhettek. A kiállítás darabjait szakmai zsűri választotta ki. A Moson Megyei Tárlat megnyitójára és az ünnepélyes eredményhirdetésre július 16-án délután 5 órakor kerül sor.

A „Kikelet, kikelet" című néprajzi kiállítás július 25-én nyílik a múzeumban. A vándortárlaton a ma élő népművészek alkotásait és a mintául szolgáló paraszti néprajzi tárgyakat mutatják be együtt.

Támogatás
A Hansági Múzeum 8 millió forint állami támogatást nyert időszaki kiállítások, rendezvények, múzeumpedagógiai programok megvalósítására. Az intézmény az év második felében tartandó programjait ebből a támogatásból finanszírozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!