Kutyák, cicák százait mentette már meg a mosonmagyaróvári Légrádi házaspár

A Menedék Állatvédő Alapítvány lelkes önkéntesei, Légrádi Annamária és Balázs meséltek nem mindennapi vállalásukról.

Mészely Réka

Ha valakinek elszökik a kutyája vagy éppen kóborló házikedvencet lát az utcán, az elsők között kérnek segítséget a mosonmagyaróvári Légrádi Balázstól, aki feleségével, Annamáriával a Menedék Állatvédő Alapítvány önkéntese. Azt hihetnénk, minden kutyát ismernek Mosonmagyaróváron…


- Ha minden kutyát nem is, a „houdiniket", a szökősöket biztos – válaszol nevetve Balázs, akivel a mosonmagyaróvári gyepmesteri telepen találkozunk. Ugyanis másfél éve a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. munkatársaként a gyepmesteri teendőket is ellátja.

 

Bruce és Clark is gazdára vár a gyepmesteri telepen. Boldogok Légrádi Annamária és Balázs ölelésében.

Bruce és Clark is gazdára vár a gyepmesteri telepen. Boldogok Légrádi Annamária és Balázs ölelésében.


- Amióta gyepmesterként tevékenykedem, azóta nem kellett egy kutyát sem elaltatnunk. Igyekszünk minél előbb gazdát találni számukra. Persze akadnak köztük kezelhetetlenek is. Legutóbb például egy kutyakiképző segítségét kértem egyikük megszelidítésében, ami olyan jól sikerült, hogy végül magának megtartotta – avat be az állatvédő.


Annamari és Balázs már évek óta ment állatokat: a bébi denevértől a szárnyait próbálgató rigókig, a kígyó torka elől menekülő fehér egértől az altatásra ítélet tengerimalacig, kutyusok és cicák százaitól széles a paletta. Budapestről, Dunaszegtől Szilsárkányig, a mosonmagyaróvári járásban mindenfele segítenek. 2016-ban csatlakoztak a Menedék Állatvédő Alapítvány lelkes csapatához. Mint mondják, annak a két „fogaskerekeként" végzik odaadó mentő munkájukat. Nincs hétvégéjük, nincsenek ünnepnapjaik.

 

Zeuszra a Barátság úton, nagyon rossz állapotban találtak rá. Annamari és Balázs odaadó gondoskodása és szeretete által már jobban érzi magát. Még az elkülönítőben éjszakázik a gyepmesteri telepen.

Zeuszra a Barátság úton, nagyon rossz állapotban találtak rá. Annamari és Balázs odaadó gondoskodása és szeretete által már jobban érzi magát. Még az elkülönítőben éjszakázik a gyepmesteri telepen.


Visszatérve arra, hogy mi történik azzal a négylábúval, melyben nem találnak chipet. Jelenleg egyrészt ideiglenes befogadóknál "szállásolják" el őket. További lehetőség a gyepmesteri telep, ahol jelenleg kilenc kutyus keresi leendő tulajdonosát.


Amint azt Légrádiék megerősítik: ha mégis lenne chip, még azt követően is sok esetben nyomozniuk kell. Éppen ezért is felhívják a gazdik figyelmét az adatok folyamatos frissítésére. Gyakori hiba, hogy nem megfelelő cím, telefonszám szerepel, holott a módosítást az állatorvosok ingyenesen végzik el.

Chipolvasás


Ha valaki egy elkóborolt állatot talál, a mosonmagyaróvári Wash and Vau önkiszolgáló kutyamosóban igénybe veheti a chipolvasót, és egy ügyeleti számot is, ahonnan lekérhetők az adatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!