Utódai mellett virágzik az Árpád-fa

Az agrármérnök hét csemetét ültetett a kocsányos tölgy mellé.

Tizenkét évvel azután, hogy két ágát is leszakította a szél, s csak a megmentésére indított akciónak köszönhette életben maradását, virágzik az ország legöregebb fája. Dr. Kovács Péter agrármérnök a lehullt makkjait összegyűjtötte, saját kertjében nevelgette, majd a hét vezérről elnevezett csemetéket az Árpád-fa köré ültette – azóta figyel rájuk. 


A 800 éves kocsányos tölgy egyetlen épen maradt ágát a Boldogasszony-kápolna udvarán egy 13 méteres tartógúlára függesztették, miután 2007-ben derékba tört egy vihar során.  


 Az akkor épen maradt ág 2–3 tonna súlyú, emiatt volt szükség egy masszív tartószerkezetre. Évente kétszer-háromszor végeznek felmérést, a kötelet például erősebbre cserélték. A 2007-es mentőakció után még legalább tíz évet ígértek a kocsányos tölgynek, melyhez a néphit szerint Árpád vezér a lovát kötötte. A fát 1942-ben nyilvánították védetté. 

 

Az ország legöregebb fájának makkjaiból neveltetett csemeték félkörívben állnak ,,szülőfájuk

Az ország legöregebb fájának makkjaiból neveltetett csemeték félkörívben állnak „szülőfájuk" körül. A felvételen dr. Kovács Péter. Fotó: B. A.


2017-ben a Hédervári Római Katolikus Egyházközség és a Hédervár Templomaiért Alapítvány ismét a szakemberek segítségét kérte. Az ő munkájuk eredményeként készült el a tartósodronyok cseréje, javítása. A fa egyetlen megmaradt élő vázágát aládúcoló támaszték is megrogyott, ezért új szerkezetet készítettek. 


Dr. Kovács Péter erdészeti technikus és agrármérnök a fa lehullt makkjait összegyűjtötte, saját kertjében nevelgette, majd öt éve az Országos Erdészeti Egyesület Győr-Moson-Sopron Megyei Magánerdő Helyi Csoportja, a hét honfoglaló vezérről elnevezett hét facsemetét elültette az Árpád-fa mellé. Félkörívben állnak a „szülőfájuk" körül. „Az egyik csemete, amelyet az egyik vezér után Ondnak neveztünk, sajnos nemrégiben kiszáradt. Szerencsére volt otthon tartalék, így helyette februárban újat ültettem" – mondta dr. Kovács Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!