Tudomány és hit együtt jár

Dr. Csókay András idegsebész előadására olyan sokan voltak kíváncsiak a legutóbbi nyugdíjasegyetem előadásán, hogy a meghirdetett Phare-épület helyett végül az agrárkar főépületének aulájába kellett átsétálniuk a hallgatóknak.

Kiss Anikó

A Széchenyi-egyetem, a város és a Kisalföld napilap közös szervezésében a nyugdíjas-egyetem tavaszi szemesztere utolsó előtti előadásának témája a hit és a tudomány összefüggései voltak. Dr.Csókay András Semmelweis Ignác-díjas, mosoni származású orvos előadása telt házat és hallgatói csúcsot hozott.

Telt házas előadást tartott dr. Csókay András idegsebész a nyugdíjasegyetem legutóbbi mosonmagyaróvári előadásán.

Dr. Csókay András ősi mosoni család sarja, boldogan emlékezett vissza az itt töltött nyarakra. Meghatónak nevezte, hogy egy telt házas aulában beszélhet „Az orvos kezel, Isten gyógyít" címmel a teológia, a lelkiség, a pszichológia használatáról.


– A tudományt próbálom meg evangelizálni – hangzott el az elismert orvos hitvallása. A személyes történetekkel egybekötött mondandójában a tudományt a hit elválaszthatatlan részeként mutatta be. A hit és a tudomány kapcsolatban van egymással, amire személyes tapasztalataiból említett példákat. A lélek ereje és annak hatása mellett beszélt az öngyógyításról is. Választ adott olyan kérdésekre, hogy mi az a misztikus tapasztalat és van-e bizonyíték a feltámadásra. Élettelenből lehet-e élőt alkotni a tudomány eszközeivel? A megbocsátásnak pedig gyógyító ereje van. Azt is elmondta hallgatóinak, hogy a nagy ötletei mind imáiban születnek meg.


Dr. Csókay András beszélt az általa kifejlesztett éralagút-technikáról, ami nemzetközileg elismert idegsebésszé tette, és hangsúlyozta a bonctermi műtétek hasznosságát. Szerinte a gyakorlásnak ezek fontos részei. 

 Az előadás második felében utazásairól, a nigériai misszióról osztotta meg tapasztalatait. Elmondta: ott 200 millió lakosra csak feleannyi sebész jut, mint itthon, és ők is zömében a privát kórházakban dolgoznak. A hallgatók a bangladesi sziámi ikerpárról is láthattak fényképet, akiknek a nagy kockázatú szétválasztására vállalkozott az előadó.


Zárásként pedig Teréz anyától idézett: „Azt a jót, amit ma cselekszel, holnapra elfelejtik. Ne törődj vele! Te csak tedd a jót!"


A vastapssal elismert előadás végén a résztvevők adományozhattak is az afrikai misszió javára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!