Körforgalmak építésével mérsékelik a balesetveszélyt

Két körforgalmat is építenek a térség egyik legbalesetveszélyesebb elágazásához: a hegyeshalmi ,,ipszilonhoz". A polgármester szerint a sebességkorlátozás mellett figyelmeztető táblákra és jelzőlámpákra is szükség lenne a beruházás idején.

Mészely Réka

„Minden napra jut egy baleset az ipszilon elágazásnál" címmel március végén írtunk arról a Kisalföldben, hogy három nap alatt a harmadik baleset történt és mindegyik a reggeli órákban a környékbeliek által csak ipszilon elágazásként emlegetett kereszteződésnél Hegyeshalomban.


Az M1-es M15-ösre való kihajtóját lezárták az M15-ös autópályává fejlesztésére. Az ominózus kereszteződésbe és a közelébe a továbbiakban két körfogalmat is terveznek. Az elterelt kamionos- és autósforgalom akadályozza a Hegyeshalomból Mosonmagyaróvár irányába közlekedőket. Így az egyébként is jelentős forgalmú csomópont még balesetveszélyesebbé vált.


Legutóbbi cikkünk óta eltelt egy hónap, s útnak indultunk Hegyeshalomba. Közben a munkálatokat megrendelő NIF Zrt.-nél és a kivitelező Strabagnál is érdeklődtünk. Mikor kezdik meg a hegyeshalmi körforgalmak építését? Milyen jellegű forgalomkorlátozásra lehet számítani – az eddigi tapasztalatokat is figyelembe véve? Meddig tart az építkezés és a két körforgalmat egyszerre építik-e?


Kérdéseinkre közös választ ígértek, mely lapzártánkig még nem érkezett meg. A NIF korábbi közlése szerint egyébként arra számíthatunk, hogy május közepén megindulhat a körforgalmak kiépítése. Hogyan látja a helyzetet Szőke László hegyeshalmi polgármester?

Az előzetes tervek szerint a felvételen látható kerékpárutat is átépítik az új körforgalomhoz.

Az előzetes tervek szerint a felvételen látható kerékpárutat is átépítik az új körforgalomhoz.

– Az úgynevezett ipszilon elágazás a térség, de talán a megye egyik legbalesetveszélyesebb kereszteződése. Hegyeshalomból Mosonmagyaróvár irányába úgy lehet kihajtani, hogy nyolc irányból kell elsőbbséget adni. Az elsőbbség meg nem adásából számos baleset következett be.


Korábban már kezdeményeztem, hogy az 1-es út ezen szakaszán a 60-as sebességkorlátozást tovább csökkentsék az ideiglenes forgalmi rend kialakításakor. Véleményem szerint a jelzőlámpás megoldás, illetve a citromsárga, balesetveszélyre figyelmeztető táblák kihelyezése is szükségessé vált, akár már az autópályán a fel- és lehajtóknál is, nemcsak az 1-es úton – hangsúlyozta a polgármester.


Szerdai látogatásunkkor a 60-as helyett már 40-es táblákat láttunk. Közben már megkezdték a Levélt és Hegyeshalmot összekötő kerékpárút átépítését, ami a leendő körforgalmak miatt is indokolt. Fákat, bokrokat vágtak ki. Ezek a munkálatok még nem járnak forgalomkorlátozással.


Szőke László úgy tudja, hogy a híd előtt és után is létesítenek egy-egy körforgalmat, ezek közepét már ki is jelölték. A híd előtti négyágú lesz, az ipszilon elágazásnál lévő pedig ötágú. Az utóbbinál ugyanis még a majdani gazdasági terület irányába is lesz egy elágazás.


– Remélem, hogy a körforgalom építésekor az eddigi sajnálatos tapasztalatokat is figyelembe veszik az új forgalmi rend kialakításakor. Ezen a szakaszon két nagy forgalmú fő irány van: Mosonmagyaróvárról Hegyeshalom felé és vissza. A mezőgazdasági munkák megkezdésével, a nyári szezonban ez a forgalom tovább nő. Bízom benne, hogy a körforgalmak megépítése után jelentősen javul a közlekedés biztonsága itt – fűzte hozzá.

 

Felülvizsgálják a közlekedési rendet

A májusi képviselő-testületi ülésre a hegyeshalmi önkormányzat felülvizsgálja a nagyközség közlekedési rendjét a rendőrség közlekedésbiztonsági szakembereivel. Értékelik a beláthatóságot, a táblákat, s hogy mely utcákban kellene korlátozni a tehergépjárművek mozgását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!