Hatvan kutya ugat, Arak pedig harap

Évekig tartó huzavona zárulhat le Arakon: egy odaköltöző szlovák hölgy több tucat kutyát tart a házában, megőrjítve ugatásukkal a szomszédokat. Helyi aláírásgyűjtés, jegyzői birtokvédelem után a bírósági döntés szerint öt eb maradhatna csak a háznál. Úgy tudni, a nő Kisbodakra költözik.

Cséfalvay Attila

A szlovákiai Novy Cas napilap 2017-ben írt arról a középkorú hölgyről, aki egy időben Dunacsúnyban 217 kutyát tartott otthonában.


A környéken élők már nem bírták tovább az ugatásukat, végül bíróságra mentek – öt évre eltiltották akkor az ebtartástól. A nő és barátja aztán Pozsony-Ligetfaluba költözött, de ott is nehezen viselték a környéken élők az ugatást és a szagot – az önkormányzat környezetvédelmi osztálya foglalkozott az üggyel. A kutyatartó végül aztán pár éve úgy döntött, Magyarországra teszi át székhelyét.


Innen veszik át a szót az arakiak: a Halászihoz tartozó településrészen alig százan laknak, s ide költözött a fajtatiszta ebekkel. „A környéken meg lehetett bolondulni a több tucat állattól. Szót érteni sem lehetett az új lakóval, a házát oldalról és az utcafrontról molinókkal takarja, hogy ne lehessen belátni az udvarba."

Elmolinózva - A kapun kívülről kilincs sincs, kutyaugatás azonban továbbra is hallatszik az araki ingatlanról. Az egyik jegyzői ellenőrzésen 63 ebet számoltak meg a házban.

Elmolinózva – A kapun kívülről kilincs sincs, kutyaugatás azonban továbbra is hallatszik az araki ingatlanról. Az egyik jegyzői ellenőrzésen 63 ebet számoltak meg a házban.

Az ugatás itt is elviselhetetlenné vált, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek, s a helyi jegyzőhöz fordultak. „Birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek" – mondta dr. Kránitz Péter körjegyző, aki határozatában kötelezte a nőt, hogy ötnél több kutyát nem tarthat.


Több ellenőrzést is tartottak a háznál, egy alkalommal 63 kutyát találtak az araki ingatlanon. A körjegyzői döntést azonban az ebtartó a bíróságon támadta meg: a falubeliek ügyvédet fogadtak, hosszas jogi procedúra, tanúmeghallgatások után a bíróság jogerősen úgy döntött, helybenhagyja a jegyző határozatát.


A nő azt állította, csupán hobbiból tart állatokat – így nem vonatkozott rá az állatmenhelyekre vonatkozó engedélykötelezettség. Állategészségügyi szempontból a kis testű kutyák rendben voltak.


A körjegyző egy alkalommal – hogy érvényt szerezzen a határozatnak – vitt el négylábúakat az araki otthonból, állatvédők segítségével új gazdát talált nekik, ám ennyi kutyát nem lehetett folyamatosan elhelyezni.

 

Úgy tűnik, hamarosan megoldódhat az ügy. Az araki házat eladta a hölgy, április végéig kell kiköltöznie az ebekkel együtt. Úgy tudni, egy kisbodaki többhektáros külterületi ingatlanra költözik, s oda viszi a négylábúakat, távolabb a lakóházaktól.


„Bízunk benne, hogy így lesz: egy időre el is tűntek innen a kutyák, a téli hidegben azonban visszaszivárogtak. Úgy tudni, a nő pár hónapra visszabérelte a házát – reméljük, tavaszra véglegesen átköltözik a kutyákkal együtt új otthonukba" – mondták a környékbeliek. Megerősítést kérve kerestük, ám nem találtuk otthonában a szlovák ebtartót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!