Gyümölcsös a Tündérkertben Dunaszigeten

Megújul az óvoda, az árokrendszer és gyümölcsöskertje lesz az iskolának.

Kiss Anikó

– A faluegyesítés 50. évfordulójára szervezett jubileumi év keretében iskolásaink bevonásával szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy a mi történelmünk a Duna túlsó oldaláig terjed. Ezért diákjaink meglátogatják testvértelepüléseinket. Az így szerzett ismeretek gyümölcseiből szervezünk kiállítást a Mórvető Fesztivál keretében – mondta Cseh Benjámin polgármester.

A

falu pályázatból újítja fel a község csapadékvíz-elvezető árokrendszerét. – Már javában tart a felújítás. Az előkészítő munka még 2015-ben kezdődött és tavaly júliusban a közbeszerzési eljárást is megindítottuk. Novemberben írtuk alá a vállalkozói szerződést. A meglévő betonozott árkokat felújítjuk. Másutt, beleértve az üdülőterületeket is, földárkokat alakítunk ki – ismertette az elöljáró. Teljes energetikai felújítás lesz az óvoda épületén. Az egyházi fenntartó által elnyert pályázati forrásból új homlokzatot kap az intézmény napelemekkel. Idén őszre befejeződik az első ütem, 2020-ban pedig a tervek szerint tornaszobával bővülne az óvoda.


– Bölcsődénk bérleményben működik, ezért szeretnénk sajátot építeni. Erre most több pályázati lehetőséget is látunk. Várhatóan majd a Modern Falvak Program keretében pályázunk erre – mondta Cseh Benjámin.

 – Az iskola működéséhez már nagyon kevés önkormányzati támogatás kell, köszönhetően annak, hogy több mint 100 tanulónk van. A Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola telephelye is itt működik, és diákjaink közel fele tanul valamilyen hangszeren játszani.


A KOSZISZ Timaffy Endre Általános Iskola épülete mellé egy kis méretű, műfüves pályát terveznek taoforrásból. Az iskola szomszédságában pedig lesz gyümölcsöskert is. Ennek létrehozása is a jubileumi év programjának része. – Egy magánfelajánlásnak köszönhetően a Kárpát-medencében őshonos gyümölcsfajták oltványaiból 83 fát ültettek el az iskola melletti községi területen a Tündérkert Gyümölcsös Hálózat részeként. A kert az iskola közösségét fogja szolgálni. Minden egyes fának lesz gondozó gazdája is – foglalta össze a polgármester. A faluban önerős útfelújításra is készülnek. A Modern Falvak adta lehetőségeket út- és járdaépítésre használnák fel.


A polgármester elismerően szólt a község civil szervezeteiről. Így az önkéntes tűzoltó-egyesület, a sportegyesület, a Fürgeujjak Hagyományőrző Egyesület, az Ötsziget Faluszépítő Egyesület és a nyugdíjasklub aktivitásáról. A falu 3,5 millió forintot biztosít a civil szervezetek munkájának támogatására az idei költségvetésében.

 

A frissen telepített gyümölcsöskert az általános iskola mellett kapott helyet Dunaszigeten.

A frissen telepített gyümölcsöskert az általános iskola mellett kapott helyet Dunaszigeten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!