A Futura Interaktív Élményközpont szervezi a közösségi tér bevételes programjait

Miután korábban megvásárolta a város, sőt, félmilliárdos pályázatot is nyert az egykori Mofém-kultúrház felújítására, átalakítására, megkezdődhetett a tervezés. Megérdeklődtük: mit álmodtak a régóta kihasználatlan falak közé?

Mészely Réka

119 millióért vásárolta meg Mosonmagyaróvár az egykori Mofém Katona József Művelődési Házat, melynek ajtajára 2000-ben került lakat.


Azóta az enyészet ott az úr. A Terv utcai, 1950-es években épült ingatlant korábbi tulajdonosa ideiglenesen raktárként használta. A város egy TOP-os pályázatból hozzájutott 508,8 millió forinthoz. A fejlesztési és tervezési feladatokkal a Movinnov kft. és a Futura Interaktív Élményközpont munkatársait bízták meg.


– Korábban egy felhívás nyomán több százan töltötték ki azt a kérdőívet, melyben arra kérdeztek rá, milyen funkciót látnának szívesen az egykori Mofém-kultúrházban. Akkor kulturális és közösségi célokat jelöltek meg a legtöbben. A városvezetés elképzelése, hogy itt egy igényes bálterem jöjjön létre.


Funkcióját tekintve közösségi tér lesz, pArt Rendezvényház néven – tudjuk meg Horváthné Pákozdi Emesétől, a Futura vezetőjétől és helyettesétől, Meszlényi Máriától.

Horváthné Pákozdi Emese, a Futura vezetője a pArt Rendezvényház terveit mutatja.

Horváthné Pákozdi Emese, a Futura vezetője a pArt Rendezvényház terveit mutatja.

Az épületet már korábban felmérték a szakemberek, s elkészültek a kiviteli tervek is. Várhatóan ezer négyzetmétert korszerűsítenek.


A kultúrház mellé később épült ugyan a könyvtári rész, az mégis rosszabb állapotú. Annak felújítása jelentős költséggel járna, de most az a cél, hogy legalább raktárként lehessen hasznosítani.


– A házban egy 90 négyzetméteres színpad mellett egy 260 négyzetméteres bálterem lesz. A 300 látogatót befogadni képes tér bálok, konferenciák, exkluzív rendezvények helyszíne lehet.


Ez a hely nem lesz alkalmas nagyszínházi előadásokra, és ez nem is volt célunk. Nem akartunk egy harmadik ilyen jellegű termet a városban. Kamara-előadásokra viszont jó. A Theatrum ad Flexum társulat – mellyel folyamatosan egyeztettünk – itt tarthatná próbáit.

Közel két évtizede került lakat az egykor pezsgő kultúrházra.

Közel két évtizede került lakat az egykor pezsgő kultúrházra.

Négy kisebb-nagyobb, 40–60 négyzetméteres klubterem is helyet kap az épületben, melyek akár próbateremnek, továbbképzésnek is jók. A karzaton egy VIP-részleget képzeltünk el asztalokkal és székekkel. Az emeleti klubterem az előtérrel egybenyitható, s kiállítótérré alakítható – sorolja az intézményvezető.


A kiviteli tervek már elkészültek és hamarosan indul a közbeszerzés. Az épület sajnos sok helyen beázik, a vezetékeket, gépészetét, nyílászáróit is cserélni kell. A pályázat keretében egyébként parkoló is készül, az udvart pedig úgy alakítják ki, hogy szabadtéri rendezvényeket is lehet ott szervezni.


Már három program iskörvonalazódik: egy esküvőkiállítás, egy, az épület múltjával foglalkozó retró rendezvény és egy családi nap.


A tervek szerint a Flesch Kft.-ről leválik a Futura, amely majd a most felújításra váró Terv utcai ingatlannal alkot közös intézményt.


– Ahogy a Futura esetében is, úgy az új létesítménynél is fontos, hogy minél inkább gazdasági alapon működjön, minél kevesebb városi támogatás felhasználásával. Ezt elsősorban a termek bérbeadásával kívánjuk elérni – fűzi hozzá Horváthné Pákozdi Emese.


Érdekesség, hogy a pArt Rendezvényháznál és a Futuránál is terveznek két-két beállásos elektromos töltőállomást.

Telt ház a Futurában

A Futura Interaktív Élményközpont vezetője, Horváthné Pákozdi Emese arról is beszélt érdeklődésünkre, hogy májusban és júniusban nagyon népszerű célpont az osztálykirándulások körében az interaktív élményközpont. Már most több olyan nap is van ebben az időszakban, amikor telt házra készülnek, s korábban is nyitnak majd ki. Ugyanakkor gondot jelent a diákcsoportok számára a megfelelő szálláshely megtalálása. Négy éve nagy álmuk egy játszóház létrehozása, s abban bíznak, ehhez idén kapnak önkormányzati támogatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!