Rendészek kapják a Kaiser-irodákat Mosonmagyaróváron

A napokban megkezdődött a 2011-ben bezárt Kaiser-üzem bontása. A Szent István úti főépületet október végéig alakítják át.

Mészely Réka

Az 1851-ben alapított, majd 1990-ben a Kaiser Food Kft. tulajdonába került mosoni húsüzem egészen 2011-ig működött. Később szlovák érdekeltségű cég vásárolta meg, amely megszüntette a termelést. A telephely sokáig kihasználatlanul állt. A város 40 ezer euróért vette meg. S miután 300 millió forintot kaptak a barnamezős rehabilitációra, megvalósíthatóvá váltak a mosoni városrész fejlődését célzó fejlesztések. A területrendezési, fejlesztési és értékesítési feladatokkal a Movinnov Kft.-t bízta meg az önkormányzat. Pollhammer Jenőnél, az önkormányzati cég ügyvezetőjénél és Laczi Zsoltnál, a projekt koordinátoránál érdeklődtünk, hol tartanak a munkálatokkal.

A Szent István úti főépület földszintjén üzlethelyiséget alakítunk ki – közölte Pollhammer Jenő.

– A főépület felújítására és a hátsó épületek bontására vonatkozó közbeszerzést helyi vállalkozás nyerte meg. A használaton kívüli, romos épületek felszámolását március végéig végzi el a kivitelező. A Szent István úti főépület átalakítása és korszerűsítése október végére várható. Mintegy 270 millió forintból végzik el ezen beruházásokat – tudtuk meg a Movinnov Kft. ügyvezetőjétől. 


Laczi Zsolt tájékoztatása szerint a főépület „egyre fogyott" az évek során. Mivel az ingatlant nem őrizték, ezért sok mindennek lába kelt. Vitték az ablakokat, kábeleket, ócskavasnak valót, de a parkettát is felszedték. Néhol tényleg csak a csupasz falak maradtak. A város saját költségen már több épületet bontatott el, elsősorban az Enge János utca tervezett nyomvonala mentén.


Az egykori húsüzem irodái a Szent István út felől szellemek lakta helynek tűnnek évek óta. Pollhammer Jenő vezetett körbe a bontásra és felújításra váró falak között. Amikor a város tulajdonába került az ingatlan, már nagyon sok hulladékot elszállítottak innen. De még most is sok minden utal az épület mintegy másfél évszázados múltjára. Emitt tárolták a csomagolóanyagot, amott füstöltek... 


A főépület földszinti részén – a most befalazott boltívek kibontása mellett – üzlethelyiség lesz. Az emeleten kap helyet a mosoni rendőrőrs és az önkormányzati rendészet. A tervezés során figyelembe vették mindkét szervezet igényeit. A közös megbeszélésekre egy eligazító termet hoznak létre. Szintén fontos, hogy itt kap helyet a városi kamerarendszer, s két garzont is kialakítanak szolgálati lakásként. Nyílászáró- és tetőzetcsere mellett a homlokzatot is korszerűsítik, újraszínezik. Az egykori üzem területén egyébként egy sportlétesítményt is megálmodtak, egyelőre több alternatíva közül kell döntést hozniuk. Parkolókat alakítanak ki és a területet rendezik.


Néhány parcella magántulajdonban volt, a jogi akadályok viszont mára elhárultak az Enge János utca meghosszabbítása elől, mely a Magtár utcától egészen a Vilmosrév utcáig ér majd. A tervek készülnek és várhatóan idén az útépítés is megtörténhet. 


A leendő út túloldalán mintegy hatezer négyzetméteres telek jön létre. Ehhez kiürítették a híres-hírhedt Aranyossziget utca 44. szám alatti társasházat, melyet szintén lebontanak idén. A társasházi övezetben lévő területet várhatóan egyben értékesítheti majd az önkormányzat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!