Szombati munkanapon ne fájjon a fogunk

Egy olvasónk egy gennyes fog okozta bonyodalmakról számolt be: a kérdés, hogy kinek kell ellátnia a beteget a fogorvosok Mekkájában, ha szombat van, de az éppen munkanap. A fogorvosi ügyeletet szervező dr. Schrempf Kuta Danutához fordultunk.

Mészely Réka

„Empátiából elégtelen! November 10-én, szombaton szintén munkanap volt. A férjemnek előző nap a körzeti fogorvosunk betömte a fogát. Másnapra bedagadt és nagyon fájt. Mosonmagyaróvár a fogorvosok Mekkája. Minden második-harmadik ház rendelőként működik. Az utcák tele vannak a hirdetéseikkel. Leültem a telefonommal és sorba hívogattam a rendelőket. Sokan nem dolgoztak. De akik igen, szépen elhajtottak, mert nincs időpontunk. Az ügyelet nem vette fel, gondolom, mert szombat, de munkanap volt. A körzeti orvosunk sem rendelt. A mobilján sem volt elérhető. Leültem a számítógép elé, hátha találok valakit, aki segít. Az egész városban, körülbelül tíz rendelő közül egyetlenegy orvos volt, aki azt mondta: jöjjenek. Mindössze 15 perces beavatkozás, egy foghúzás volt. Gennyes, begyulladt fogról volt szó... Ő legalább át tudta érezni, mit jelent egy ilyen fog okozta fájdalom. Kedves fogorvosok, akik elhajtottak, bizonyára önök is időpontot kaptak az esküjük letételéhez, ezért ez a beidegződés. Empátiát nem tanítottak az egyetemen? Nálunk a bizonyítványuk elégtelen" – írta mosonmagyaróvári olvasónk.

 Panasza nyomán kerestük meg a mosonmagyaróvári fogorvosi ügyeletet szervező dr. Schrempf Kuta Danutát a Danuta és Társa Fogorvosi Bt.-től. 

 

– A fogorvosi ügyelet Mosonmagyaróváron csak munkaszüneti napokon működik. Ha tehát szombat munkanap, akkor nem fogadunk ennek keretében betegeket. Ilyenkor a körzeti fogorvosokhoz lehet fordulni. Természetesen ők is lehetnek ilyenkor szabadságon, ám a helyettesítésükről gondoskodniuk kell – válaszolt a kérdésünkre a szakember. 

 

A szolgáltatásban részt vevő hat fogorvos leterheltsége mellett kevés pénzre is számíthat munkájáért.

Dr. Schrempf Kuta Danutát a fogorvosi ügyelet működéséről is kérdeztük. Tavaly ősztől ugyanis változott a korábban megszokott rendszer. Jelenleg hat doktor látja el az ügyeletet munkaszüneti és ünnepna-

pokon 8 és 12 óra között. 

 

A fogorvosi ügyelet fenntartása nem kötelező egészségügyi szolgáltatás egy akkora városnak, mint Mosonmagyaróvár, de ezt az ellátást mindenképp fenn szerette volna tartani a helyi önkormányzat. Ehhez a szolgáltatáshoz tudott csatlakozni Halászi, Püski, Kisbodak, Feketeerdő, valamint Dunakiliti. 

 

 Jelenleg dr. Schrempf Kuta Danuta tájékoztatása szerint csak ezekről a településekről fogadhatnak betegeket. Nekik a személyigazolvány, tajkártya mellett a lakcímkártyát is fel kell mutatniuk az ingyenes ellátáshoz. Ahhoz, hogy ez a „kör" tovább bővülhessen, a vidéki fogorvosok munkájára is szükség lenne.

 

A szolgáltatásban részt vevő hat fogorvos leterheltsége mellett kevés pénzre is számíthat munkájáért. Ebből kell állni a fogorvos és az asszisztens bére mellett a rezsiköltségeket, de a gyógyszereket, valamint a sterilizálást is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!