Rotaryval - Mexikóból és Brazíliából érkeztek kamaszok Mosonmagyaróvárra

A Rotary International egyik legismertebb tevékenysége a nemzetközi diákcsereprogram. Mosonmagyaróvárra is évek óta járnak fiatalok, csakúgy, ahogy a város diákjai külföldre. Most két dél-amerikai kamasz van itt.

Horváthné Csizmadia Dóra

Augusztus végén két 16 éves fiú érkezett Brazíliából és Mexikóból a Rotary cserediákprogramjának köszönhetően. Thales Conehero a napfényes Sao Paulót hagyta ott tíz hónapra, hogy világot lásson és megismerkedjen a magyarokkal. – Hallottam a Rotary cserediákprogramjáról – kezdte a beszélgetést a brazil fiatal.


– Mindenképpen szerettem volna Európát látni, így jelöltem be például Magyarországot és Franciaországot is. Nagyon örülök, hogy sikerült. Az eltelt kicsit több mint egy hónap alatt megszerettem itt. Az emberek nagyon barátságosak, kedvelem a magyar ételeket és a kultúra is szimpatikus. Sok különbséget nem érzek egyelőre, leszámítva az időjárást. Brazíliában ilyenkor kezdődik nyár, egyre melegebb az idő. Furcsa lesz először életemben „hidegben" karácsonyozni és szülinapozni is, hiszen decemberi vagyok. Mindkét fiatal a Kossuth Lajos Gimnáziumba jár e 10 hónap alatt, ahol már most befogadták őket. 


– Ciudad Mantéből érkeztem, a mexikói Tamaulipasból – mondta el Adrián Castellanos Garcia. – Thaleshez hasonlóan 16 évesen, augusztus végén érkeztem. Nem tudtam, mire számítsak, ám nagyon pozitívan csalódtam. Az európai emberekről az a kép él nálunk, hogy csak lassan nyitnak mások felé. Viszont nagyon hamar rájöttem, a magyar és a mexikói emberek mentalitása hasonló. Vidám és nyitott emberekkel találkoztam eddig. Persze a kultúra különböző, a hagyományok és a tradíciók is, más ételeket esznek. Például mi is szoktunk leveseket enni, de a magyarokhoz képest ritkán, pedig nagyon finomak. 


– Nagyon kedvesen fogadtak az osztálytársak, viszont nagyon furcsa, hogy semmit nem értek – tette hozzá Thales. – Az idő nagy részében próbálok megtanulni valamit a nyelvből. Az osztálytársak viszont tényleg nagyon segítőkészek, néhányukat már a barátomnak is mondhatom. A feketeerdői család, akinél lakom, is nagyon barátságos. Jól érzem itt magam. – Az iskolát nagyon élvezem – mondta el Adrián. – Persze az elején volt egy kis megilletődés az osztálytársak részéről, mintha féltek volna megszólalni angolul. Pedig szinte mindenki beszéli a nyelvet, de legalább érti valamennyire. Ám aztán néhány nap után feloldódtunk és ma már nagyon jókat tudunk beszélgetni. Néhány barátom is van már közöttük. 


– Néhány szót már megtanultam magyarul. Meg is értek pár dolgot, köszönhetően annak is, hogy otthon is próbálkoztam már a nyelvvel a szüleimmel. Viszont az igazi magyarok nagyon gyorsan beszélnek, így nem egyszerű. A dunakiliti család is nagyon kedves, a fogadott apukámmal például sokat focizunk a helyi klubban. Míg Thales és Adrián a magyar kultúrával ismerkedik, addig Pollhammer Petra Tajvant, Suhajda Márk pedig Brazíliát fedezheti fel ebben a tanévben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!