Kisalföld-kampány: Szívhalál esetén az azonnali mellkaskompresszió életet menthet

A legrosszabb mellkaskompresszió az, amelyiket el sem kezdtük - hangsúlyozza Zolnai Szabolcs, a mosonmagyaróvári mentőállomás vezető mentő- <br><br>tisztje. ,,Fogadj örökbe egy szívdobbanást!" kampányunk folytatódik, a Karolina Kórház intenzív osztályának gyűjtünk.

„Fogadj örökbe egy szívdobbanást!" címmel indítottunk kampányt a mosonmagyaróvári Karolina Kórház intenzív osztálya javára. Legfőbb célunk, hogy az adományozókkal – magánszemélyekkel, önkormányzatokkal, vállalkozásokkal – összefogva le tudjuk cserélni a betegőrző monitorrendszert az osztályon.


Legújabb kezdeményezésünk népszerűsítésére ellátogattunk a minap szervezett vadásznapra, ahol a megnyitó előtt – mindenki megdöbbenésére – egy férfi hirtelen összeesett a színpadon. Az intenzív osztály vezetője, dr. Hidi Eszter mellett többen is küzdöttek a beteg életéért. A mosonmagyaróvári mentőszolgálat több munkatársa is a rendezvényen tartózkodott. Molnár Gábor és Nagy László, a mentőállomás gépkocsivezetői és Ács Ádám mentőápoló azonnal tette, amit tesz mindennap: életet mentett.


Szívmegállás esetén ugyanis minden pillanat létfontosságú. 


– Óriási szerencse, hogy ebben az esetben azonnal megkezdődhetett a szakszerű újraélesztés. Szívmegállás esetén ugyanis minden pillanat létfontosságú. Amennyiben négy-öt percen belül nem kezdődik meg a mellkaskompresszió, az idegrendszer elhal. Nem mindegy, hogy az újraélesztés után milyen állapotban kerül az intenzív osztályra a beteg. Előfordul ugyanis, hogy újból beindul a vérkeringés, ám az agy halott marad. Ilyen esetekben akár éveken át kómában fekhet az intenzíven a beteg... – magyarázta Zolnai Szabolcs, a mosonmagyaróvári mentőállomást vezető mentőtiszt.


Éppen ezért a szakember vallja: a legrosszabb mellkaskompresszió az, amelyiket el sem kezdtük. Zolnai Szabolcs kollégáival nagyon sok rendezvényen, cégnél tartott már újraélesztési bemutatót.

 

Támogatást érdemel minden olyan kezdeményezés, ami a munkánkat segíti - emelte ki ,,Fogadj örökbe egy szívdobbanást!

Támogatást érdemel minden olyan kezdeményezés, ami a munkánkat segíti – emelte ki „Fogadj örökbe egy szívdobbanást!" kampányunkról Zolnai Szabolcs, a mosonmagyaróvári mentőszolgálat vezetője, aki a felvételen Kovács Tamás mentőápoló és Molnár Gábor mentőgépkocsi-vezető között látható.


– Elsősegélyképzés jelenleg sem az alap-, sem a középfokú oktatásban sem szerepel eléggé hangsúlyosan. Ugyan a jogosítvány megszerzéséhez szükséges, ám az itt szerzett tudás gyakran megkopik. Ha azt észleljük, hogy valaki összeesett, amellett, hogy meggyőződünk arról, hogy a környezet biztonságos-e, próbáljuk ébreszteni, majd a légzését vizsgáljuk meg. Hátrahajtjuk a fejét és az arca elé hajolva figyeljük, hogy emelkedik-e a mellkasa, halljuk, érezzük-e a légzését. Normális esetben tíz másodperc alatt kétszer-háromszor veszünk levegőt. Ha nincs légzés, hívjuk a 112-es számot és kezdjünk újraélesztést (ezt a vonalban lévő mentésirányító is segíteni tudja).


A szegycsont alsó harmadát kell összekulcsolt ujjakkal, egyenes karral lenyomni és felengedni, percenként százszor. Amíg a mentőszolgálat munkatársai meg nem érkeznek, addig a helyszínen lévő segítő lehet a beteg „szíve". A lényeg, hogy ez alatt az idő alatt ne hagyjuk az agyat meghalni – részletezte a mentőtiszt.

Zolnai Szabolcs arról is beszélt, hogy legtöbbször szívinfarktus miatt kell a mentőszolgálat munkatársainak újraélesztést végezniük. Magas koleszterinszint és vérnyomás, túlsúly, cukorbetegség és dohányzás esetén ennek nagyobb a kockázata.


– Ha egy olyan beteghez megyünk ki, akinél már valaki elkezdte a szívmasszázst, s ezzel folyamatos vérkeringést biztosított, elképzelhető, hogy mire az intenzív osztályra érünk vele, akár már arra is képes, hogy kommunikáljon velünk – mutatott rá Zolnai Szabolcs.


– Támogatást érdemel minden olyan kezdeményezés, ami a tevékenységünket segíti és minőségbeli változást hoz az egészségügyi intézményben. A „Fogadj örökbe egy szívdobbanást!" kampány nemcsak az intenzív osztályon dolgozók munkáját könnyíti meg, hanem az olyan társszervekét is, mint a mentőszolgálat, azáltal, hogy a betegfogadás gördülékenyebbé tud válni – fejtette ki véleményét a Kisalföld kezdeményezéséről a mentőszolgálat vezetője. 

Ide várjuk az adományokat


Mosonmagyaróvár és Vonzáskörzete Lakosságának Egészségügyi Ellátásáért Alapítvány, 11737076-20050980. Az átutalás megjegyzésében kérjük feltüntetni: „Fogadj örökbe egy szívdobbanást!"

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!