Elkezdődött a Kasznár-ház felújítása Héderváron

Többször beszámoltunk már a hédervári kastély és a körülötte lévő park áldatlan állapotáról. A tulajdonos szerint a felújítás előkészítésének megtervezése zajlik.

Horváthné Csizmadia Dóra

Szebb napokat is látott az egykori magyar miniszterelnök, horvát bán Khuen-Héderváry Károly kastélya. Az épület története során iparművészek, írók, költők és zeneszerzők alkotóházaként és kastélyszállóként működött, majd a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) tulajdonába került. A kormány tavaly októberben 66,5 millió forint költségvetési pénzt szavazott meg a kastély és környezete felújítási munkáinak előkészítésére. Decemberben zárulhat az előkészítései folyamat. A MANK kommunikációs igazgatójától, Takács Erzsébettől megtudtuk: eddig minden a tervek szerint zajlik. Igaz, pontos időpont még nincs a tényleges munkák elkezdésére és az ehhez szükséges pontos összeget is csak ezután tudják meghatározni.


A tervek tehát készülnek, ám mire a kastély valóban megújulhat, még évek telhetnek el. Pedig a faluban élők már nagyon várják, hogy megszépüljön Hédervár kultikus épülete. Apró örömforrás azonban már lehet, hiszen a kastélyhoz tartozó romos Kasznár-ház felújítása elkezdődött.

 

A felújított Kasznár-házban kaphatnának helyet a kastély működését kiszolgáló helyiségek.

A felújított Kasznár-házban kaphatnának helyet a kastély működését kiszolgáló helyiségek.


– Megkezdtük az élet- és balesetveszély elhárítását a kastély egyik melléképületében – mondta el Bozó András műszaki előkészítő, tervező. – Annyira rossz állapotban volt, hogy bontási munkálatokat is kell végeznünk, viszont amit lehet, az eredeti állapotba igyekszünk visszaállítani. Ebben az épületben szeretnénk elhelyezni azokat az irodákat, személyzeti helyiségeket, illetve tárolókat, amelyek kiszolgálhatják a kastély működését. Például a kerti karbantartó eszközök raktározása vagy egy mosókonyha jöhet szóba. Decemberben zárul a tervezési időszak, amely során megismertük az épületet kívülről-belülről. Ez azért is volt fontos, mert szeretnénk az épület eredeti szépségét visszaállítani.


A tervek szerint a helyreállítás után a kastély, hasonlóan korábbi funkciójához, alkotóházként üzemelne. Mint megtudtuk, a kastély és parkja a turistákat is vonzaná. Mais sokan megállnak körülnézni az épület mellett, ám jelenleg csak zárt kapu várja az érdeklődőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!