A fakadóvíztől is megvédik magukat

Homokzsákokkal hiába tartották távol házaiktól a Mosoni-Duna árhullámait, utána menetrendszerűen alulról jött "az átok": 2013 nyarán (ahogy minden nagy áradást követően) fakadóvíz öntötte el Dunaszeg több utcáját, udvarokat, ingatlanokat. Sokaknak erre nem volt biztosításuk. E fakadóvíztől menti meg a falut (és Ásványrárót) a mostani vízügyes beruházás.

Cséfalvay Attila

A védképesség helyreállításán dolgoznak a vízügyesek, hisz az Országos Vízügyi Főigazgatóság 12 milliárd forintos uniós támogatást nyert a teljes magyarországi fejlesztésre. Többek közt az árvíz utáni fakadóvizeket csökkentenék: a megyében két helyszínen három beavatkozást végeznek. Dunaszegen a 2013-as árvíz utáni fakadóvizek rengeteg bosszúságot okoztak a falubelieknek. A most kiépülő szivárgórendszer egy gyűjtőaknába vezeti a vizet, onnan pedig szivattyúzással átemelik majd a Mosoni-Dunába, hogy "ne ússzon el a falu". 


A Kisalföldben is beszámoltunk arról, amikor a 2013 nyarán érkező rekordárvíztől ugyan sikerült megvédeni Dunaszeget is, ám az ár elvonulta után a fakadóvíz miatt vízben álltak az utcák, a házak. A Zrínyi utcában élők kertje és az udvara is úszott: volt, aki este még kinn beszélgetett, reggel pedig már ki sem tudott jönni a házból. "Szörnyű azt látni, hogy sok százan dolgoztak a gáton, a csillagot is lehozták az égről, hogy a falut, az értékeiket megvédjék. Erre nem fentről jön a víz, hanem lentről... " – panaszolta akkor Babos Attila polgármester.

 

Gond volt - 2013 nyarán az árhullám után fakadóvíz öntötte el Dunaszeg több utcáját. A mostani fejlesztéssel már egy gyűjtőaknába folyhat a víz, onnan pedig a folyóba szivattyúzzák.

Gond volt – 2013 nyarán az árhullám után fakadóvíz öntötte el Dunaszeg több utcáját. A mostani fejlesztéssel már egy gyűjtőaknába folyhat a víz, onnan pedig a folyóba szivattyúzzák.Az volt az eddigi legnagyobb fakadóvizes "elöntés" a településen. Babos szerint az akkor történtek is bizonyítják, hogy mekkora szükség van a mostani beruházásra. "Minden nagyobb árvíz után alulról érkezett a víz, s ezzel nem tudtunk mit kezdeni. 2013-ban is jó néhány ingatlantulajdonos kárát a biztosító sem térítette meg, ha erre nem szólt a szerződése. Reméljük, a mostani fejlesztés megóvja a települést a fakadóvizektől – köszönet a beruházásért a vízügyeseknek. Tudomásom szerint a munkát október huszadikáig kell befejeznie a kivitelezőnek" – mondta a polgármester. 


Horváth Ádám, a regionális vízügyi igazgatóság árvízvédelmi referense nemrégiben a megye másik pontján zajló fejlesztésről is beszélt. Ásványrárón a töltés 180 méteres szakaszán szádlemezeket vertek le a fakadóvizek ellen, a szivárgási úthosszt és az altalaj állékonyságát növelték. Ugyanitt a Porkolátoki-csatorna zárt szakaszát is kicserélik 195 méter hosszan.

Ásványrárón 180 méteres töltésszakaszon vertek le szádlemezeket a fakadóvizek ellen.

Ásványrárón 180 méteres töltésszakaszon vertek le szádlemezeket a fakadóvizek ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!