Összecsaptak a legerősebb lánglovagok

Először adott otthont Vas megye a legerősebb, legkitartóbb tűzoltók népszerű nemzetközi viadalának, a kétnapos TFA (Toughest Firefighter Alive) sportbajnokságnak. A megmérettetésen megyei tűzoltók is részt vettek.

kisalfold.hu

Idén hét országból százhatvankilenc tűzoltó indult azon a különleges versenyen, ahol a legerősebb tűzoltók mérettek meg. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot" Alapítvány, a Tűzoltás-mentés Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület közösen rendezte meg a viadalt Bükfürdőn. A kétnapos megmérettetésre az ország minden részéről érkeztek tűzoltók, ám szlovén, osztrák, lengyel, román, szlovák és német versenyzők is részt vettek. A viadal három korcsoportban zajlott, az indulók között voltak hivatásos, önkéntes, önkormányzati és főfoglalkozású létesítményi tűzoltók.

 

Győr-Moson-Sopron megyéből hat hivatásos és egy önkéntes tűzoltó is indult az embert próbáló viadalon. Karsai Zoltán, Sipos Imre Norbert, Udvardi Tamás mosonmagyaróvári, Rozsonits Róbert, Preiner Bálint, Kóbor Ádám soproni hivatásos tűzoltók, valamint Csorna Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete képviseletében Tallér Ákos indultak a legerősebb tűzoltók között. 

A feladatokat teljes védőfelszerelésben kellett végrehajtaniuk a lánglovagoknak. Fotó: Egyed László tű. alezredes, Balogh Eszter, Vas MKI

A lánglovagokra mindkét napon 6–6 feladat várt, amelyeket a tűzoltóknak teljes bevetési védőruhában kellett teljesíteniük, sőt, az első nap versenyszámait a légzőkészülék és a légzőálarc használata is nehezítette. A feladatok valóban embert próbálóak voltak. Ezek között szerepelt például közel húszkilós összsúlyú tömlő állványzatra felvitele, tekercstömlő felhúzása, egy négykilós kalapáccsal való folyamatos ütésekkel egy fémgerenda eljuttatása egy másik helyre, tömlőhúzás, majd sugárcsővel célba lövés, egy nyolcvankilós „baba" megmentése és elhúzása.

 

A két nap tizenkét próbája alapján a harminc év alattiaknál férfi kategóriában Bereza Rafal, Lengyelország versenyzője bizonyult a legjobbnak. A harminc és negyven év közöttiek versenyét Zdzieblo Marcin, Lengyelország indulója nyerte, a negyven pluszosoknál pedig Barta László, a III. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója futotta a legjobb időt. A női indulók között a harminc év alattiak versenyében az első helyezést Pál Katalin, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság indulója nyerte el, míg a harminc és negyven év közöttiek versenyében dr. Kocsis Katalin Dorottya, a Kemendollári Önkéntes Tűzoltó Egyesület indulója bizonyult a legjobbnak. A magyar abszolút győztes címet Handzsuj Mihály nyerte el. A megyei tűzoltók a magyar versenyzők között, a mosonmagyaróvári tűzoltók és Preiner Bálint Sopronból az első harmadban, a többiek a középmezőnyben végeztek. A legjobb összesített eredményt, a 22. helyezést Karsai Zoltán érte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!