Menedékre az állatoknak is szükségük van a nyári kánikulában

Jelenleg 27 kutya, 21 macska, két nyúl sorsáról gondoskodik a Menedék Állatvédő Alapítvány Mosonmagyaróvár. Légrádi Annamária önkéntestől tanácsokat is kértünk, hogy mire kell figyelni a kedvenceinknél a hőségben.

Mészely Réka

 A tartósan magas hőmérséklet a háziállatainkat is megviseli. „Járjunk nyitott szemmel! Ne csak a saját állatainkra figyeljünk ilyenkor. Ha környezetünkben nem megfelelő állattartást látunk, tegyük szóvá a gazdának. Hívjuk fel a figyelmét a hiányosságokra. Ha pedig bajban lévő állatot látnak vagy találnak, akkor azonnal értesítsenek minket vagy a másik állatvédő szervezetet" – tanácsolja Légrádi Annamária, a Menedék Állatvédő Alapítvány Mosonmagyaróvár képviselője. Mint megtudtuk, a szervezet jelenleg 27 kutyusról, 21 cicáról és két nyúlról gondoskodik, ám ez a szám naponta változik. Az állatokat ideiglenesen családoknál helyezik el Mosonmagyaróvár környékén. 

Légrádi Annamari Bullyt, az amerikai bull terriert itatja a hőségben.

Légrádi Annamari Bullyt, az amerikai bull terriert itatja a hőségben.

– Kánikula idején a legfontosabb a vízellátás és az árnyék a háztáji állatok számára is. Például a sertések bőre nagyon érzékeny, könnyen leégnek a tűző napon. A zárt térben tartott állatok – mint mondjuk a baromfik – helyét automatikus szellőztetőrendszerrel érdemes ellátni. Hőségben az állatokat lehetőleg éjszaka vagy kora hajnalban szállítsuk. A nyolc órát meghaladó utaztatás kizárólag speciális állatszállító járművel engedélyezett – fejti ki az önkéntes. 


Mint mondja, a háziállatok közül a kutyákat viseli meg leginkább a nyári kánikula, 30 Celsius-fok fölötti külső hőmérséklet mellett gyakran kapnak hőgutát. 


– A gazdák soha ne hagyják kedvencüket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva, még árnyékban álló autóban sem.Kánikulában ne futtassák a kutyákat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyék. A szívbeteg és az idős kutyákra különös gondot kell fordítani. Ha az eb folyamatosan liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából és a nyelv színe sötétebb a megszokottnál, a gyors folyadékpótlás és azonnali állatorvosi segítség életet menthet – emelte ki Annamari. 

Praktikák kisállatoknak

A kisállatok közül a nyulak és a tengerimalacok is nehezen viselik a hőséget. Őket a szakember szerint tilos fürdetni. Egy járólapdarab a ketrec aljára vagy vékony rongyba, párnahuzatba húzott fagyasztott vizespalack tökéletes otthoni praktika a kisállatok hűtésére. Ezekre rá tudnak hasalni vagy mellé tudnak bújni. Kertekben, ablakpárkányokon, erkélyeken, parkokban itatók kihelyezésével lehet megkönnyíteni a városban élő állatok vízhez jutását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!