Tuba László Mosonudvar történetét kutatja

2010 óta önálló település Mosonudvar. A tizenkilencedik század közepére már lakott területként említett majorság a Trianon utáni időkig a Neuhof nevet viselte.

Mészely Réka

2010-ben nyerte el önállóságát Újudvar, leválva Mosonmagyaróvárról. Az azóta Mosonudvar nevet viselő kistelepülés történetét dolgozza fel a kezdetektől napjainkig Tuba László nyugalmazott könyvtárigazgató. 


– Rinczki Lajos mosonudvari polgármester kért fel arra, hogy a falu önállósodásának tizedik évfordulójára írjam meg a település helytörténetét. Nehézséget jelentett az anyaggyűjtés, éppen azért, mert korábban nem önálló faluként működött Mosonudvar, hanem Neuhofként a főhercegi uradalom része volt. Majd Levélhez, Mosonhoz és végül Mosonmagyaróvárhoz tartozott a majorság. Nem rendelkezett saját iskolával, óvodával, orvosi rendelővel vagy temetővel sem, így csak morzsányi információkat tudtam róla találni a múzeum régészeti anyagai, a levéltári dokumentumok között. A munkám során átnéztem levéli és mosoni levéltári iratokat, 1939-től pedig mosonmagyaróvári dokumentumokat, tanács- és képviselő-testületi ülések jegyzőkönyveit – meséli Tuba László, aki számos érdekességre bukkant kutatása során. 


Az 1782–1785-ös első katonai felmérés még lakatlanként jelöli Mosonudvar területét. 1856–1857-ben a földadó megállapításához kataszteri felmérést végeztek, az ekkor készült részletes térképeken már szerepelt. Akkor közigazgatásilag Levél községhez tartozott. Wenzel Hecke akadémiai tanár 1861-ben megjelent munkájában térképen először látható Neuhof, tucatnyi házával berajzolva.

 

Tuba László a majdani Mosonudvar első ismert térképét mutatja, tucatnyi házzal.

Tuba László a majdani Mosonudvar első ismert térképét mutatja, tucatnyi házzal.

 


1875-ben kérte a főhercegi uradalom Neuhof Mosonhoz csatolását közigazgatásilag, ám erre végül 32 évet kellett várni – főként a Levéllel való egyeztetések miatt. Moson és Magyaróvár egyesítése óta, 1939- től tartozott a Lajta-parti városhoz, egészen 2010-es önállósodásáig. 


– Nevének alakulása is érdekes: Magyarország történeti-statisztikai helységnévtárában 1863-ban Neuhof puszta, 1873-ban Ujudvar és 1882-ben Ujudvar puszta Levélnél néven találjuk, 1888-tól azonban 

Neuhof és Kleinhof major Mosonnál, 1902-ben Neuhof major Mosonnál és 1926-tól Újudvar Mosonnál szerepel – tudjuk meg a helytörténésztől. 


1855-ben megépül Királyhida és Győr között a vasút. Ehhez gazdasági kisvasút kapcsolódik, összekötve a mosoni vasútállomást Újudvarral, Császáréttel, Krisztinamajorral és Kisudvarral. 

A második világháború után több kisgazdaság jön létre a területén, majd 1959-től a Lajta–Hanság Állami Gazdaság részévé válik, kerületi központként. Itt alakítják ki az első ezres tehenészetet a térségben (egyébként ennek helyén találjuk ma az ipari parkot).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!