A Kistehénben gitározik a levéli tehetség

A levéli Sidó Attila gyermekkora óta a gitározás szerelmese. A Kistehén zenekar friss, ˝Bocsánat˝ című lemezén már Attila gitárhangjai szólalnak meg.

Gondár Flóra


A levéli Sidó Attila a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnáziumban érettségizett. Tizenegy éves kora óta a Mosonyi Mihály Zeneiskolában Petik Ákosnál tanult akusztikus gitáron játszani. Aztán Levélen, Szakál Jánosnál folytatta a tanulást.


 – Jani bá’-nál tanultam meg az akkordozást, pengetővel gitároztunk és mellé magyar előadók rockdalait énekeltük, például Piramist, Omegát – idézte fel a kezdeteket Sidó Attila, aki első elektromos gitárját tizenöt éves korában kapta szüleitől, s onnantól kezdve otthon fejlesztette magát, eleinte autodidakta módon, hallás alapján.


 – Egyre többen mondták, hogy jó, amit csinálok, kezdjek vele valamit. Egy mosonmagyaróvári workshopon ismertem meg Tornóczky Ferencet, akihez elkezdtem magánórákra járni és felkészülni a Kőbányai Zenei Stúdió felvételijére, ugyanis nagy álmom volt, hogy bekerüljek. Négy évet töltöttem ott, nagyon szép emlékek kötnek oda, ott ismertem meg azokat a zenésztársaimat, akikkel megalakítottuk a Babel együttest, ami 2013 és 2017 között működött. A Babel életem egyik jelentős mozzanata, ezért is volt nehéz az elválás – magyarázta Sidó Attila, akinek idén megjelent egy szólólemeze is, „Földön ülve" címmel, személyes hangvételű dalokkal.

Sidó Attila a tehetségét a Kistehén zenekarban kamatoztatja.

A Kistehén zenekar menedzsere tavaly novemberben hívta fel Attilát azzal, hogy helyettesítse a zenekar gitárosát egy koncert erejéig. Ekkor nagyon gyorsan, 3–4 nap alatt közel tizenöt számot kellett megtanulnia. 


– Nagyon jól sült el a koncert, szóba került, hogy lenne még egy buli... A negyedik után aztán felmerült, vállalnám-e a szólógitáros szerepét. Nagyjából egy hónapja vagyok a Kistehén állandó tagja, az újonnan megjelent „Bocsánat" című kislemezen már én játszom a dalokat – tudtuk meg Sidó Attilától. Mint mondta, a zenekar tagjai már tapasztaltak, sokat hallott és látott, rutinos zenészek, így gördülékeny velük a munka.


 – Sokszor van bennem az az érzés, hogy bizonyítanom kell, meg kell felelnem, hiszen a zenekar előző gitárosa nagyban meghatározta a Kistehén hangzását. Igyekszem a Kistehén-stílust magamévá tenni, emellett azért szeretném megtartani a saját stílusomat is, hiszen mindenkinek szüksége van saját világra – részletezte a gitáros. 


 A levéli fiatalember munkaidejében is a zenével foglalkozik: négy éve gitároktatást tart Tamásiban.

Címkék#levél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!