Kelemen Ferenc a régi mesterek alázatával fest három évtizede

A város és a Szigetköz hangulatai a vásznon <br><br>A mosonmagyaróvári Kelemen Ferenc harminc éve a festészet megszállottja. Mint mondta, nem tud nem festeni. Képein a Lajta-parti város utcarészletei, jellegzetes épületei, de a Szigetköz hangulatai is visszaköszönnek.

Gondár Flóra

Kelemen Ferenc 1988-ban döntötte el, hogy festeni fog. Mintegy harminc éve készít képeket a klasszikus olajfestészet eszközeivel. 


 – Korán, tizenhat éves koromban elveszítettem édesapámat, így nem volt, aki egyengesse az utam, fel kellett nőnöm. A kötöttárugyárban kezdtem dolgozni, de a hirtelen jött fizikai terheléstől lebetegedtem, három hónapra az újrónafői tüdőszanatóriumba kerültem. Ide a családtagjaim sok könyvet hoztak be, hogy ne unatkozzak. Amikor kezembe kerültek Dallos Sándor Munkácsy-kötetei, magával ragadott a téma, ami addig sosem érdekelt – idézte fel a kezdeteket Ferenc.


 – Akkor elhatároztam, hogy leérettségizem és jelentkezem a képzőművészeti főiskolára. Ezt kétszer is megtettem, de sajnos nem vettek fel, így autodidakta módon tanultam ki a festést, bár ez a rögösebb út. A kilencvenes években aztán Zebegényben egy nyári akadémiát végeztem, ahol találkoztam Aknay János Kossuth-díjas festőművésszel. Tőle tanultam meg a mesterség alapjait, és azt is, hogy festőként hogyan vizsgálódjak önmagamban és a világban, hogy képpé tudjam formálni a tapasztalataimat – részletezte a művész. 


A négygyermekes családapa egy helyi cégnél dolgozik műszakvezetőként, munkából hazatérve aztán kezébe veszi az ecsetet. Mindennap fest legalább egy-két óra hosszat, ugyanis ahogy ő fogalmazott: „nem lehet nem festeni". 


– Olyan ez, mint a levegővétel. Mindig megpróbáltam leépíteni, de nem sikerült – mondta. Hozzátette, számára az az igazi elismerés, ha valaki hazaviszi a képét és együtt tud élni vele az otthonában.


Ferenc gyermekeivel gyakran sétál a városban, az érdekesebb részleteket lefotózza, majd otthon megfesti a városképeket. A várról, de a mosoni templomról, Magyaróvár utcáiról is készültek képei. Emellett absztrakt alkotásokat, valamint portrékat, csendéleteket is fest. 


Képeit korábban több helyütt kiállították: a Huszár Gál Városi Könyvtárban és a Fehér Ló Közösségi Házban nyílt önálló tárlata, de a Moson Megyei Tárlaton is több alkalommal megtekinthettük képeit. A főhercegi malomról készített olajfestménye ma a Fehér Ló Közösségi Ház falát díszíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!