Sikkasztás a vád a volt igazgató ellen

A Mosonmagyaróvári Járásbíróságon dr. Bécsi Katalin tanácsa tárgyalta dr. K. T. helyi MSZP-s önkormányzati képviselő és társa ügyét. Jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás a vád. A vádirat szerint a vádlottak közel 20 millió forinttal rendelkeztek sajátjukként. A tárgyaláson K. T. nem tett vallomást.

Gondár Flóra

A Győri Járási és Nyomozó Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével vádolta meg dr. K. T.-t és társát mint társtetteseket. Az ügyben a Veszprémi Rendőr-főkapitányság nyomozott, mivel a vádlott korábban a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság hivatásos alkalmazottjaként is dolgozott, jelenleg a helyi önkormányzat MSZP által delegált képviselője. A párt helyi elnöke is volt. 


A vádirat szerint a terheltek közösen, jövedelmüket és mindennapi életvitelüket vagyon elleni bűncselekményekkel egészítették ki, illetve tartották fenn egy elsősorban oktatási tevékenységre létrejött alapítványon keresztül, melynek kuratóriumi elnöke K. T. volt. Az alapítvány által létrehozott Nemzetközi Gazdasági és Üzleti Szakközépiskola (NGÜSZKI) igazgatója felváltva az első- és a másodrendű terhelt volt, az intézmény bankszámlája felett 2009 februárjától egészen 2015 áprilisáig külön-külön, önállóan rendelkeztek. 


A vádlottak 2010. szeptember elseje és 2015. április tizenötödike között egymás tevékenységéről tudva, a központi költségvetésből, a fenntartón keresztül a szakközépiskolának folyósított pénzből és egyéb bevételekből álló vagyon egy részét jogtalanul eltulajdonították, illetve azzal sajátjukként rendelkeztek. Árukat és szolgáltatásokat vásároltak a szakközépiskola nevében, illetve pénzéből. Ezt saját vagyonuk gyarapítására vagy személyes kiadásaikra használták fel, illetve amelyekkel a kizárólagos érdekeltségi körükbe tartozó betéti társaság vagyona növekedett – szól a tényállás. 

 

Dr. Bécsi Katalin bíró tanácsa tárgyalta K. T. és társa ügyét, akiket sikkasztással vádol a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség.

Dr. Bécsi Katalin bíró tanácsa tárgyalta K. T. és társa ügyét, akiket sikkasztással vádol a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség.


A vádirat szerint K. T. és társa összességében 19.761.037 forinttal rendelkeztek sajátjukként vagy tulajdonítottak el a szakközépiskola rájuk bízott bankszámlájáról. Ebben a férfi társa az elsőrendű terhelttel több mint 11,7 millió forint erejéig vett részt. A vádlottak a szakközépiskolának okozott kárból 1.895.875 forintot megtérítettek. Ezzel együtt elrendelték a vádlottak ingatlanának vagyoni zár alá vételét.


Az ügyben tanúként meghallgatták az intézmény jelenlegi igazgatóját, Végh Gábort, aki elmondta, továbbra is fenntartják polgári jogi igényüket az említett pénzösszegre. 


Tanúként hallgatták meg továbbá az alapítványi iskola egyik óraadó tanárát. Ő elmondása szerint csak utólag szerzett tudomást arról, hogy 2014 júniusa és szeptembere között kinevezték az intézmény igazgatójának. Mint mondta, tudta, hogy az iskola igazgatóhiánnyal küzd, ám ő nem írt alá semmilyen papírt az igazgatói poszt betöltéséről.


A védelem indítványozta többek között a Magyar Államkincstár, a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség, illetve a megyei kormányhivatal korábbi eljárásairól szóló iratok bekérését, ám e kérelmet a bíróság elutasította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!