Régi álom a Szigetközt Csallóközzel összekötő Duna-híd

A doborgaziak és a dunakilitiek is a kerékpáros-turizmus fellendülését várják a hárommilliárdos beruházástól.

Mészely Réka

A Kisalföld február 15-i számában „Szlovák igen a szigetközi hídra" címmel írtunk arról, hogy jóváhagyta a szlovák kormány azt a javaslatot, amely szerint gyalogos- és kerékpáros-Duna-híddal kötnék össze Csallóközt és a Szigetközt Doborgaz (Dobrohošť) és Dunakiliti között. Az Öreg-Duna régi medrét átszelő, 482 méter hosszú, úgynevezett hárompólusú, legyezőszerű híd űrszelvénye 130 méteres lenne, hídpályája pedig 25 méteres magasságban futna (hogy az árvizek is „elférjenek alatta"). A hárommilliárdos beruházásra a napokban adják be a támogatási kérelmet, a 15 százalékos önerőt a két ország vállalta. A neheze még hátravan: az uniós pénz megszerzése. 

Várják a kivitelezést


– Összeállt a tervdokumentáció, az engedélyek rendelkezésre állnak. A források biztosítása mellett a kivitelezést várjuk – hangsúlyozza Boráros József doborgazi polgármester, megjegyezve: évek munkája van benne a leendő Duna-hídban. A 490 lelkes csallóközi település vezetője szerint nagy attrakció lesz a műtárgy, melynek tervezése egy szlovákiai magyar mérnökhöz, Nagy Lászlóhoz kötődik (ő tervezte a komáromi hidat is). A polgármester a kerékpáros-turizmus fellendülését is várja, ugyanakkor arra is számít, hogy könnyebb lesz a kapcsolattartás a szigetközi testvértelepülésükkel.

 

Igazi látványosság lesz a Duna-híd

Igazi látványosság lesz a Duna-híd

 

Kerékpárút is kellene


– Jó kapcsolatot ápolunk Doborgazzal, ahonnan legutóbb a farsangi előadásunkra is ellátogattak – veszi át a szót Kovács Andorné dunakiliti polgármester. Vele látogatunk ki a leendő híd helyszínére. A dunakiliti duzzasztón átkelve, háromszáz méterrel lefele épülhetne meg a Szigetköz és Csallóköz új látványossága.


– A jelenlegi mintegy hárommilliárd forintos terv csak magát a hidat tartalmazza, melyet gyalogosok, biciklisek használhatnának. Mi azt reméljük, hogy egy idevezető kerékpárút kiépítésére is lesz mód. A nagyüzemeink környékén ugyanis jelenleg hatalmas a forgalom az áruszállítás és a munkásokat fuvarozó buszok miatt. Ezért itt két keréken balesetveszélyes a közlekedés – fogalmaz a faluvezető. 

Családok, vendéglátók reményei


Vargáné Lócsi Anikó azt reméli, ha elkészül az új híd, gyakrabban járhat a család a Dunára együtt biciklizni. A helyi IKSZT-vezetője, Edelmayer Miklósné már tervezi, hogy kerékpártúrákat is szervezne a tizenéves korosztálynak. Dr. Csebi-Pogány Alajos mint meséli érdeklődésünkre, a kastélyának és golfpályájánakköszönhetően érkeztek ide az első szlovák vendégek. A számuk nőhet a híd elkészültével. 

Erre számít Szitás Péter kereskedő is: „Főként a nyári időszakban gyakran vásárolnak a boltban kerékpáros turisták, köztük sok szlovák is. A leendő hídon keresztül még többen érkezhetnek hozzánk."


A szállóvendégek fele már most szlovák, az étterem még többeket vonz Szlovákiából – tudjuk meg Peller Nikolettától, a dunakiliti szálloda menedzserétől. Neki az a tapasztalata, hogy a kerékpáros-turizmus főként az osztrákok körében népszerű, északi szomszédaink elsősorban gépkocsival érkeznek. A szállóvendégeket egyébként érdeklik a környék látványosságai, melyek közé – bízunk benne – hamarosan bekerülhet a Duna-híd is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!