Évente száz lakóval gyarapodik Máriakálnok

A tavaly év eleji adatok szerint 1952-en éltek hivatalosan Máriakálnokon. Mára a helyi önkormányzat számításai szerint elérték a 2040-es lélekszámot (pontos szám márciusban várható). Az utóbbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy átlagosan közel százzal nő a lakosságszám.

Mészely Réka

– 2015-ben döntött a testület, s 2016-ban adtunk át először emléklapot ötvenezer forint készpénzzel az előző évben született kisgyermekek családjainak. Idén is folytattuk ezt a hagyományt. Ezúttal a húsz legifjabb máriakálnokit köszöntöttük a napokban a helyi faluházban. Ez az esemény jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk a fiatal családokkal. Ugyanis csupán néhány közülük helybeli, a többi máshonnanköltözött hozzánk. Nagy öröm számunkra, hogy a visszajelzések alapján szeretnek itt élni – tudtuk meg dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármestertől. A faluvezető szerint az is biztató jel, hogy januárban már tizenegy máriakálnoki várandós nőt tartottak számon. 


A településen egyébként nemrég adták át a felújított és bővített óvodát. A jelenlegi két csoport mellett az igények szerint egy harmadikat is tudnak nyitni. Arra lehet számítani, lesz is erre „kereslet", ugyanis egy magánvállalkozó a Máriafürdőként ismert terület egy részén jelentős mértékű telekkialakítást tervez. A polgármestertől az idei tervekről is érdeklődtünk.


– Idén 152 millió forintból gazdálkodunk: 74 millió forint az állami normatíva, 46 millió a saját bevételünk. Tavaly a tartalékaink zömét felhasználtuk az óvodára, illetve jelentős összegeket fordítottunk a malomdűlői utak felújítására. Idén pályázati pénzt remélünk a kultúrház fűtésének korszerűsítésére, továbbá egy fedett szín létesítésére a LEADER keretében. Amennyiben az épület fűtése megoldódhatna, ide költöznének át a civil szervezetek az egykori alsó tagozatos iskolából – hangsúlyozta a polgármester. 


Mint elmondta, a falunak tetemes költségébe került, kerül a zöldhulladék elszállítása. A máriakálnoki lakcímkártyával rendelkezők egy hulladékudvarban gyűjthetik a gallyat, nyesedéket. Itt változtatnának a szabályokon a gazdaságosság miatt. 


Friss hír, hogy a máriakálnoki katolikus egyházközség 10 millió forintot nyert a Mária-kápolna külső-belső felújítására, továbbá egy új szószékre, a csodatévő forrás kútjának megszépítésére és tereprendezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!