Sokszor lelkileg megterhelő a munka a Családok Átmeneti Otthonában

Míg a válság idején főként a devizahitelek okozta lakhatási gondok következtében, az utóbbi időben a szülők és gyermekeik inkább életvezetési problémák miatt szorulnak a mosonmagyaróvári Családok Átmeneti Otthona segítségére.

Mészely Réka

Tavaly novembertől Dertyina Ildikó és Hutvágner Attila vette át a mosonmagyaróvári Családok Átmeneti Otthona (CSÁO) vezetését Kopf Katalintól. A fiatal szakemberektől – a bemutatkozásuk mellett – a szociális intézmény működéséről érdeklődtünk. 


– Sok a nehézség, sok a buktató ebben a szakmában. Ám minden héten, mindennap találkozom olyan esetekkel, amelyek megerősítenek abban, hogy jó utat választottam – avat be a szociálpedagógus végzettségű Ildikó, aki 2013 szeptemberétől erősíti a CSÁO csapatát. Attila szociális munkásnak tanult. 


– Szenvedélybetegekkel szerettem volna foglalkozni a diploma megszerzését követően. Az intézményhez családgondozóként 2014-ben kerültem – fűzte hozzá a fiatalember.


Mint megtudtuk, a mosonmagyaróvári Barátság utca 29. szám alatti épületben két, negyven-negyven férőhelyes, gyermekjóléti alapellátást nyújtó intézmény működik egy fedél alatt. A szolgáltatásokat olyan családok vehetik igénybe önkéntesen, melyek legalább egy kiskorú gyermeket nevelnek.


– Egy évtizede főként a bebukott devizahitelek miatt földönfutóvá lett családokat fogadtuk. Ez mára megváltozott, az utóbbi időszakban életvezetési hiányosságok miatt szorulnak a támogatásunkra. Amellett, hogy sokan komoly adósságot hoznak magukkal, a problémáikköre is szélesedett. Felnőtt egy olyan generáció, mely azt látta, a munka nem érték. Éppen ezért célunk azt a szemléletet átadni, hogy a munka értékként jelenjen meg számukra. Belső motivációt érezzenek arra, hogy érdemes változtatniuk gyermekeikért, saját magukért. A munkáltatói oldalról is nyitottságot tapasztalunk, a munkaerőhiány miatt hajlandóak az édesanyák rugalmas munkaidő-beosztásra. Viszont a gyermekek napközbeni ellátása sokszor jelent gondot, nehéz bekerülniük a bölcsődébe – fejti ki Dertyina Ildikó.


Ottjártunkkor éppen huszonegy családot fogadott a Barátság utcai épület. Az egyedülálló, gyermeküket egyedül nevelő anyáktól az akár hatgyermekes családokig. Mivel országos befogadóhelyként működnek, jelenleg csak ötödük megyénkbeli. További tucatnyi család szerepel a várólistájukon. Azonban tulajdonképpen szinte mindig telt ház van. Vannak, akik egy-két hónapot maradnak, de indokolt esetben akár két és fél évre hosszabbítható meg az itt-tartózkodás. Ahogy a be-, úgy a kiköltözés is önkéntes.


– Nyolc gondozóval, hat családgondozóval dolgozunk együtt. Szakmánkban nem ritka a munkatársak cserélődése. Nem egyszerű, sokszor lelkileg megterhelő munka ez. Az apró sikerélményekbe kapaszkodunk. Például ha egy családot képessé tudunk tenni arra, hogy a változás útjára lépjen. Ha betartják a házirendet, napirendet alakítanak ki. Lakóink ritkán találnak albérletet Mosonmagyaróváron, a magas árak mellett a gyermek, de a származásuk is akadályt jelenthet. Tavaly egy család a csoknak köszönhetően tudott saját otthont vásárolni – mondta végül Hutvágner Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!