Átadták az M1-es autópályán a tengelysúlymérő ikerállomást Mosonmagyaróvár közelében

Átadták az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár közelében, a Lajta pihenőhelyen a túlsúlyos teherautók kiszűrését szolgáló tengelysúlymérő ikerállomást pénteken.

Átadták az M1-es  autópályán Mosonmagyaróvár közelében, a Lajta pihenőhelyen a  túlsúlyos teherautók kiszűrését szolgáló tengelysúlymérő  ikerállomást pénteken.     

   

Kertesi Tamás, a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF)  Zrt. műszaki igazgatója elmondta, hogy az ikerállomáson a sztráda  jobb és bal oldalán is huszonnégy órában, kétlépcsős rendszerrel  lehet ellenőrizni a teherautókat. Először mozgás közben mérik a  járműveket aszfaltba épített érzékelők segítségével, s ha ott  túlsúlyt érzékel a rendszer, akkor egy fix mérőhelyen további  ellenőrzésen esnek át.     

   

A kivitelezéshez több mint hétezer köbméter aszfaltot  használtak fel és közel hatezer négyzetméter térkövet raktak le.  Tizenhat kilométernyi szalagkorlátot és közel két kilométer hosszú  faoszlopos védőkerítést építettek, valamint hetvenhét fát és  ötezer-ötszáz cserjét ültettek. A teherautók forgalomból  kitereléséhez harminc, változtatható jelzésű táblát helyeztek ki.    

   

A tengelysúlymérő ikerállomást a Magyar Közút Nonprofit Zrt.  üzemelteti. Az állomás tavaly december 15-e óta már élesben  működik, azóta mintegy 5-6 ezer túlsúlyos tehergépjárművet szűrtek  ki, amelyeket összesen mintegy százmillió forintra büntettek.    

   

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti  államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte,  hogy a nettó 3,95 milliárd forint európai uniós támogatásból  megvalósult ikerállomás a biztonságos közlekedést is szolgálja,  mert rákényszeríti a teherautó-vezetőket, hogy betartsák a  szabályokat.   

Az országban jelenleg 32 tengelysúlymérő állomás üzemel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!