Újra színpadon az Isten pénze Mosonmagyaróváron

2008-ban mutatta be a Theatrum ad Flexum az Isten pénze című darabját, melyet mától három napon keresztül újra játszanak a Flesch-központban. Mondanivalója aktuális ma is: becsüljük és tiszteljük embertársainkat.

Mészely Réka

Az idősödő milliomos, Ebeneezer Scrooge egy uzsorás, aki annyira a pénzéért él, hogy még karácsonykor is csak az anyagi ügyek foglalkoztatják. Ez a velejéig kapzsi ember kap még egy utolsó esélyt, s hősünket halott üzlettársának szelleme ekkor látogatja meg és időutazásra hívja életének korábbi szentestéire. Scrooge múltbéli karácsonyai filmként peregnek le szemei előtt és emlékeiben kalandozva eszébe jut, hogy mennyivel gazdagabb volt, amikor még nem a pénz jelentette számára az egyetlen értéket, amiért lelkesedni tudott. 


A Theatrum ad Flexum még 2008-ban mutatta be az Isten pénze című musicalt, amit az amatőr színészeket tömörítő társulat nagy sikerrel játszik azóta is. 

 


– Eddig huszonnyolc telt házas előadást tudhatunk magunk mögött. 2008-ban vittük színpadra ezt a hálás karácsonyi darabot először. A 2011 és 2016 közötti néhány év kihagyás után tavaly ismét lehetőségünk nyílt bemutatni, megújult szereplőgárdával. Már hiányzott a társulatnak, és a nézők részéről is mutatkozott igény, hogy újból láthassák az előadást – mondja Major Tamás, a társulat művészeti vezetője, a darab rendezője. 

Állítását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a mostani három előadásra már majd valamennyi jegy elkelt. A Scrooge bőrébe bújó Vitéz Vilmos ezt azzal magyarázza, hogy az emberek igénylik karácsonyhoz közeledve az érzelmi feltöltődést, amit ez a darab is nyújt. 


– Számomra ez az előadás a megtisztulást jelenti. Ebben a csodátlan világban, amikor sokszor elveszítjük a hitünket vagy a gyűlölködés megmételyezi a mindennapjainkat, kell egy kis remény, amit ez a musical ébreszt. Scrooge egy kapzsi, anyagias, másokon lelkiismeret-furdalás nélkül áttaposó ember, aki a darab végére lelki átváltozáson megy keresztül. A változáshoz egy apró csoda is elég, hogy az emberi szívek melegebbek legyenek. Az Isten pénze arra tanít: merjünk jobbak lenni – avat be a főszereplő.

 


Az Isten pénze sokat változott, alakult a kezdetek óta. Több szereplő kicserélődött, a dalokat is újból rögzítették. A rendező szerint a 2017-es előadások ritmusa gyorsult. 


– Örülünk, hogy visszatért közénk a Petert alakító Stefán Emil, akit korábban aközönség már a Kölyök főszerepében vagy a Valahol Európában című musicalben is láthatott. Pásztor Ádám az ifjú Scrooge bőrébe bújik két előadás erejéig. Jó látni, hogy ilyen sok generáció együtt tud működni a színpadon, sokat tanulhatunk egymástól.


Hogy nem számít, ha valaki profik között szerepel vagy régóta játszik amatőr színtársulatban. Az Isten pénzéből a közönség mellett a társulat is sokat merít: becsüljük és tiszteljük egymást – fűzte hozzá Major Tamás.

Előadások


A Theatrum ad Flexum kedden, szerdán és csütörtökön este 6 órától játssza a Flesch-központban az Isten pénze című musicalt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!