Sintérrel fenyegették a gazdikat Mosonmagyaróváron

A mosonmagyaróvári Flesch Károly utcai társasházban nemrégiben megjelent egy felirat, melyben a kutyatulajdonosok figyelmét hívják fel a társasházi együttélés szabályaira. Szabó Adrienn és társa, Nándor úgy érzik, nekik szól a fenyegető üzenet.

Gondár Flóra

Nemrégiben az egyik mosonmagyaróvári, Flesch Károly utcai társasházban valaki kifüggesztett egy feliratot, ebben felhívja a figyelmet a társasházi együttélés szabályai betartásának fontosságára. A levélben többek között az áll: "A munkában megfáradt lakók alapvető joga a pihenés, valamint a tisztaság. Azonban a folyamatosan ugató kutyák ezt a jogot összetörik. Tudomásul kell venni, hogy ez társasház, s nem kutyaól."


Az üzenetben szó esik a lift higiéniai problémáiról is, melyre a levél írója szerint odafigyelés szükségeltetik, hiszen a kutyákon kívül kisgyermekeket, élelmiszereket is szállítanak a liftben. A levél kitér a társasház házirendjére, miszerint szomszédok beleegyező nyilatkozatára van szükség az állattartáshoz. Az írás egy fenyegető kitétellel zárul: "Amennyiben a fent leírtak tudomásulvételét figyelmen kívül hagyják, úgy a karácsonyi ünnepekre már szükségtelen lesz a kutyusoknak ajándékot vásárolni!"


Szabó Adrienn és párja, Nándor három ebbel élnek a házban, így magukra vették a kiírást. Ugyanakkor a Kisalföldnek hangsúlyozták: nem tudják, ki írhatta az üzenetet. Első gondolatuk az volt, elajándékozzák az egyik kisállatot, de aztán elvetették az ötletet. Arra is gondoltak, elköltöznek.


– Felvetődött, hogy elköltözünk egy családi házba, de a lakás, ahol élünk, édesanyámé volt, itt nőttem fel. Nem szívesen hagynám itt – részletezte Adrienn. – Nekünk nem lehet gyerekünk, így a négylábúak olyanok, mintha a gyermekeink lennének. Nagyon a szívünkhöz nőttek. Napközben egyedül vannak, nem tudom, mennyit ugatnak, de amikor itthon vagyunk délután, nem ugatnak és éjjel sem.


Ha valaki megnyomja a kapucsengőt, akkor jeleznek, de az körülbelül fél percig tart – magyarázta. Hozzáfűzte: egy társasházban minden áthallatszik a szomszédba, a gyereksírás és a bulizás mellett persze a kutyaugatás is. Adrienn elmondása szerint őt senki nem állította még meg azzal, hogy gondja lenne a kutyákkal. Ezért is érintette őket rosszul az üzenet. Egyelőre úgy döntöttek, maradnak. Az állatvédők melléjük álltak, felajánlották segítségüket. 


Gyepmesteri kényszer-szállíttatás? 


Tasnádiné Matus Ritát, a társasház közös képviselőjét a lakóház házirendjéről kérdeztük. Elmondta: a házirend kimondja, a lakók úgy tarthatnak kutyát, ha az alsó és a felső, illetve a  közvetlen szomszédok írásos hozzájárulásukat erről eljuttatják a közös képviselőhöz.


– Egyszer már szóban figyelmeztettem Adriennt, hogy ne tartson három kutyát a lakásban. A társasház lakóitól számtalan panasz érkezik, például hogy odapiszkít az eb a lépcsőházba, s azt nem takarítja fel senki. Egy idős nénit meg is támadott az egyik állat – nyilatkozta a közös képviselő. Hozzátette, egy társasházban mindenkinek el kell fogadnia és be kell tartania az együttélés szabályait.


Mosonmagyaróvár jegyzőjéhez, Fehérné dr. Bodó Mariannhoz fordultunk: érkezett-e a városházára bejelentés az ügyben, illetve van-e a jegyzőnek hatásköre a levélben foglalt "gyepmesteri kényszer-szállíttatást" végeztetni. A jegyző elmondta, a lépcsőházi hirdetmény szerinti bejelentést nem kapott a hivatala.


– A hirdetmény szerinti  "gyepmesteri kényszer-elszállíttatásra" vonatkozóan a jegyzőnek hatásköre nincs. A társasház – mint önálló jogi személy – polgári peres úton szerezhet érvényt a házirendjében foglalt szabályoknak, amennyiben azok például nem ellentétesek jogszabállyal – tudtuk meg Fehérné dr. Bodó Marianntól.


Rendelet


A város kedvtelésből tartott állatok tartásáról alkotott rendelete megtalálható a település honlapjának dokumentumtárában  (19/2017. [IV. 28.] önkormányzati rendelet). A rendelettervezet kommentárjában olvasható, hogy társasházak, valamint lakásszövetkezetek nem tartoznak a rendelet hatálya alá, hiszen ezen önálló jogi személyek, külön jogszabályok alapján, saját belső szabályzataik szerint működnek. A következő linken olvashatnak egy tájékoztatót az ebek tartásával kapcsolatban: http://www.mosonmagyarovar.hu/3814/hirek.html.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!