Márciusra natúrparkká válhatnak

Tizenkét taggal megalakult a Szigetköz Natúrpark Egyesület kimlei székhellyel. Pető Péter, a civil szervezet elnöke azt reméli, jövő tavaszra nyerhetik el a natúrpark címet, melyért Alsó- és Felső-Szigetköz települései is összefogtak. <br><br>

Mészely Réka


Közel 25 éve, hogy 1992. október 25-én a szlovák építők Dunacsúnynál akkor még csehszlovák területre terelték a Dunát. Szintén negyed évszázada született az az országgyűlési határozat, mely kimondja, hogy a Szigetközben nemzeti parkot kell létrehozni. Most úgy tűnik, hogy a nemzeti park státusz helyett natúrpark címet kaphat e terület.


 – A nemzeti park címmel szemben – amely felülről jövő – a natúrpark alulról jövő, civil kezdeményezés. Előzővel tovább nőttek volna a védett területek és a kötöttségek, amit az érintett települések nem szerettek volna. A Szigetköz mint natúrpark gondolata már a kilencvenes években felmerült, ám akkor ehhez hiányzott a jogi keret. Miután 2004-ben jogszabály született, utána az összefogás hiánya jelentett akadályt. 2015-ben szerveztünk egy munkakonferenciát Dunakilitin, ahol újból megfogalmazódott a natúrpark gondolata. Ezen az érintett önkormányzatok mellett természet- és környezetvédelmi, turisztikai szereplők is részt vettek. A natúrpark kezelőszerve egy alapítvány vagy egy egyesület lehet, mi az utóbbi mellett döntöttünk. Nyár elején indítottuk el a civil szervezet alapítását, mely mostanra zárult le. A Szigetköz Natúrpark Egyesület tizenkét taggal alakult meg: a megyei önkormányzat mellé a Szigetköz Turizmusáért Egyesület, a Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület, a Pisztráng Kör, Nagy István országgyűlési képviselő és Széles Sándor kormánymegbízott, dr. Tóásó Gyula, a Szite elnöke és Timaffy Gyöngyvér csatlakozott, továbbá Ásványráró, Dunakiliti, Dunaszeg és Kimle önkormányzata. Ebben az ügyben nagyon fontos az összefogás, hiszen Rajkától Vénekig támogatják az elképzelést, és ennek köszönhetően a Szigetköz egységes arculatot nyerhetne – mondta el Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke, aki az egyesület elnöki tisztségét tölti be. Az alelnök Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör elnöke lett, a titkári feladatokat pedig Eller Gizella kimlei polgármester látja el. 

Kimlén lesz a Szigetköz Natúrpark Egyesület székhelye. A felvétel az itt szervezett sárkányhajóversenyen készült.

Kimlén lesz a Szigetköz Natúrpark Egyesület székhelye. A felvétel az itt szervezett sárkányhajóversenyen készült.

Az elnök tájékoztatása szerint a novemberi ünnepi közgyűlésre tervezik a szervezet további bővítését. Minél több települést szeretnének bevonni a Szigetközből.


– Egy megalapozó tanulmány létrehozásán dolgozunk, melyet a Földművelésügyi Minisztériumhoz kell benyújtanunk. A tárca adhatja meg a natúrpark címet. Terveink szerint ez jövő év márciusáig várható – hangsúlyozta az elnök. 


Az egyesület székhelye Kimle. Itt az egykori hivatal épülete – melyet pályázatból újítanak fel és alakítanak át – ad otthont a civil szervezetnek, de ide a Szigetköz élővilágát bemutató kiállítást is terveznek. A munkaszervezeti, vidékfejlesztési teendőket a Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület Munkaszervezete vállalta, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület pedig a marketingért felel. A Fertő–Hanság Nemzeti Park látja el a hatósági feladatokat, és ez továbbra is így marad. 


Pető Péter szerint a natúrpark formát a nyugat-európai gyakorlatok is igazolják: Ausztriában és Németországban például nagyon erős lobbitevékenységet folytatnak. A cím elnyerésével a Szigetköz is ennek a vérkeringésnek a részese lehet, és akár nemzetközi pályázatokban is részt vehetnek. Jelenleg egyébként hazánkban kilenc terület viseli a natúrpark címet. 

Lipóti séta a tájnapon

A nemzetközi tájnapon, október 20-án, pénteken 10 órától a Szigetköz Natúrpark Egyesület helyi szakvezető segítségével, élményszerűen ismerteti meg az érdeklődőkkel a natúrparki tájat: Angyal Melinda tanár vezetésével a túra a lipóti falumúzeumtól indul. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!