Kormánydöntésre várnak a hétmilliárdos tehermentesítő úthoz Mosonmagyaróváron

Év elejétől országosan egyedülállóan a mosonmagyaróvári bölcsődések ingyen étkezhetnek. Jövőre pedig már az óvodásoknak is kedvezhet így a helyi önkormányzat. Erről és egyéb tervekről, megvalósításokról Árvay István polgármester közmeghallgatáson számolt be.

Mészely Réka

A napokban Mosonmagyaróvár önkormányzatának képviselő-testülete közmeghallgatásán Árvay István polgármester az elmúlt időszak tapasztalatairól, megvalósításairól és a közeljövő elképzeléseiről is részletesen beszámolt. 


Mint kifejtette: idén az egyik legnagyobb változást az iskolák államosítása jelentette: az átadás-átvétel rendben lezajlott. Az oktatási intézmények támogatására létrehozták a köznevelési alapot. 

Országosan egyedülálló, hogy év elejétől a mosonmagyaróvári bölcsődéseknek ingyenes étkezést biztosít az önkormányzat. Árvay István megerősítette: jövőre javaslatot tesznek arra, hogy a helyi óvodások ebédjéért se kelljen fizetniük a családoknak, illetve a későbbiekben az alsó tagozatosokig terjesztenék ki az ingyenességet. 

Milliárdos fejlesztések


A városvezető kiemelte: jelenleg 12 nyertes pályázat által összességében mintegy 1,2 milliárdos fejlesztés kezdődött Mosonmagyaróváron, és hasonló összegben várnak még döntésre pályázataik. Ugyanakkor saját forrásból is jelentős munkákat végeztek el vagy vannak folyamatban. Az idei év egyik legnagyobb vállalása a Gyári út rendbetétele. 


Jövőre is folytatják az útfelújításokat. Árvay István szerint az elmúlt 25 év legnagyobb vívmánya a tehermentesítő út lehet, autópálya-fel- és lehajtóval, 7 milliárdos költséggel, melynek részleteiről a kormánnyal tárgyal az önkormányzat. Egy városlakónak adott válaszában a polgármester arra is kitért, hogy az új koncepció szerint a Fertő sorra nem hoznák be a teherforgalmat, így zajvédő falat sem építenek (a témára bővebben visszatérünk hamarosan). A mosoniaknak is jó hír, hogy e régóta tervezett fejlesztés által a városrészt is tehermentesítenék a kamionforgalomtól. 


Idén százmillió forintot fordítottak a városi intézményekre. A legnagyobb beruházás a Majoroki Óvoda bővítése volt. A városháza külső és belső korszerűsítése is megkezdődött. Jövőre mintegy 60 milliót szánnak a folytatásra. 

A zöldfelületek szépítésével is haladnak. November végére a Zsidanits parknál fejezik be a munkálatokat. Az őszi fásítás során mintegy négyszáz csemetét ültetnek el. 

A városvezető ugyanakkor köszönetet mondott az adózóknak. Az általuk befizetett adóforintoknak hála a védőhálót is szorosabbra tudják fonni. Megerősítette: az önkormányzat biztos lábakon áll,költségvetési akadályok nem nehezítik elképzeléseiket. 

Társasházak és forgalomnövekedés


A Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület elnöke, Unger András több témában kért szót. Örömét fejezte ki, hogy célegyenesbe ér a tehermentesítő út, ugyanakkor szerinte a szigetközi elkerülő úttal is foglalkozni kell. Az új társasházaknál nem ért egyet a beépítés intenzitásával. A városvédők elnökeaggályait fejezte ki, hogy a most létesülő Civil Ház tud-e gondnokság nélkül működni. Az egyesület kétkápolna gondozását vette át nemrég, ezek tetőzetének ellenőrzését kérte a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-től. 


Árvay István válaszában kitért arra, hogy a Deák térre nehezedő nyomás nem elsősorban Szigetköz, hanem a Duna lakópark felől érkezik. A forgalom itt egy szűk „torkon" keresztül jelentkezik. A Kálnoki út lehet egy lehetőség ennek enyhítésére, ezért is tervezik a Kiserdő utcai híd kétsávosítását. Az elkerülő út terve is elkészült, ám erre városi forrásból kevésbé futja. 


A társasházakra áttérve a polgármester rámutatott: a beruházások a főépítész által településképi véleményeztetésen mennek át. A Szent István király úti villasoron az új építkezést úgy akadályoztákmeg, hogy helyi védettséget és változtatási tilalmat rendeltek el. Ugyanakkor a panellakók részéről is nemritkán merül fel a kérés, hogy a zöldfelületek rovására enyhítsék a parkolási gondokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!