Jeney Judit rendel a Karolinában

Több mint fél évig szünetelt a támogatott fogszabályozás a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban. A közelmúltban érkezett dr. Jeney Judit, ma már ő fogadja pácienseit az intézmény szakrendelőjében.

Mészely Réka

Közel egy éve szűnt meg a fogszabályozás a Karolina Kórházban. 18 éves korig fogadták a gyermekeket az állami ellátás keretében. Azóta kereste a megoldást az intézmény az ellátás újraindítására. Nyár óta rendel itt dr. Jeney Judit szakorvos.


– A gyermekek nagy részének szüksége lenne fogszabályozásra. Bár a szakrendelést főleg esztétikai okokból keresik fel, az ép fogazat fontos a tökéletes rágástól a hangképzésen át a rágóízület egészségének megőrzéséig. A torlódott fogakat nehezebb tisztán tartani, ami fogszuvasodáshoz, ínygyulladáshoz és a későbbiekben akár a fog elvesztéséhez vezethet – hívta fel a figyelmet a szakember.


Dr. Jeney Judit szerint a fogszabályozás izgalmas és egyedi kihívás.


– Akár tejfogazati stádiumban is szükség lehet kisebb beavatkozásokra. Nagyon fontos ebben a korban a rossz szokásokról való leszoktatás (ujjszopás, cumizás). Kiemelt jelentőségű a vegyes fogazati időszak (7–12 éves kor), amikor nagyon fontos beavatkozásokat tudunk elvégezni. Amennyiben ezt elmulasztjuk, a későbbiekben a kezelés sokkal nehezebb, hosszasabb lehet, esetleg csak műtéti úton lehetséges. Az utóbbi évek technikai fejlődésének köszönhetően a beavatkozások egyre kevésbé fájdalmasak, gyorsabbak és esztétikusabbak. Sok esetben foghúzás nélkül is megoldhatóak a komolyabb elváltozások is. Ma már felnőttkorban is lehet fogszabályozni, ami általában két év – részletezte a fogorvos, aki a megelőzés fontosságára is rámutatott. Felnőtteknek a szakember félévente szűrővizsgálatot javasolt.


A Karolina Kórházban dr. Jeney Judit szerdánként reggel 7 órától délután 5 óráig rendel. A mosonmagyaróvári és környékbeli páciensei azonban győri rendelőjébe is bejelentkezhetnekhétfőnként délelőtt 10-től délután 3 óráig. A szakrendeléshez beutaló szükséges az alapellátást végző fogorvostól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!