Csak cégek hiányoznak Máriakálnokról

Máriakálnokon rohamos ütemben emelkedik a lakosság létszáma, már csak a nagy cégek hiányoznak a falu még intenzívebb fejlődéséhez.

Kustor Réka

Korábban már hírt adtunk a máriakálnoki óvoda felújításáról. Az intézmény bővítése azért is vált szükségessé, mert az elmúlt 3–4 évben közel ötödével gyarapodott a lakosság, s ezzel együtt a gyerekek létszáma is. Egyre több fiatal és családos választja otthonául a Mosonmagyaróvárral szomszédos falut. 


„Kedvelt lakóhellyé vált Máriakálnok, és ami számomra még fontosabb, nemcsak a környező településről érkeznek új lakók, a fiatalok nagy része is helyben marad" – kezdte dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármester. Nagyobb az igény az építési telkekre, mint amennyit ki tudnak szolgálni. 


„Az árak függnek attól, hogy a település mely részén van az építési telek, átlagosan tízezer forinttól indul négyzetméterenként" – emelte ki a község vezetője. Hozzátette, nemcsak a beköltözőket fogadják szívesen, nagyobb vállalkozások előtt is nyitva az ajtó.


„Az iparűzésiadó-bevétel tekintetében nem állunk túl jól, hisz nincsenek nagy cégek Máriakálnokon. A kisvállalkozók iparűzésiadó-bevételéből próbálunk gazdálkodni, emellett van gépjárműadó, aminek negyven százaléka marad az önkormányzat kasszájában, s ott van a kommunális és telekadó. Négyzetméterenként mindössze huszonöt forint. Amíg nem muszáj, nem szeretnénk nagyobb terhet tenni a lakosokra. Inkább kis lépésekben haladunk előre."

 

Káposztafesztivál volt a hét végén a szigetközi faluban. Fotó: Talpas Balázs


S ha már fejlesztés, kikötő létesítésére nyert pályázatot az önkormányzat és a bölcsőde is elkészül önerőből 2019 januárjára, a halászi bölcsőde tagintézményeként működik majd. 


„A régi alsó tagozatos iskola egy részét különválasztottuk. Előzetes felmérések szerint kisebb ráfordítással felújítható, nyolc-tíz kisgyerek elhelyezését biztosítaná. Halászi végzi a vezetői és az adminisztrációs feladatokat. Helyben dadára lesz szükség, aki gondoskodik a gyerekek napközbeni ellátásáról" – beszélt a polgármester a munkalehetőségről, amit helyieknek szeretnének kínálni.


„Két önéletrajz is érkezett már, mindketten itteniek."


A község infrastrukturális ellátottsága jó, minden utca aszfaltos burkolattal borított. A járdafelújítás lesz a következő lépés, s ha lesz rá lehetőség, az Egészségház. A korábban beadott pályázat ugyanis sikertelen volt:

„Állandó orvos praktizál Máriakálnokon. A rendelő egy tető alatt van a hivatallal, itt bővítésre nincs lehetőség. Szeretnénk, ha lenne egy önálló védőnői szolgálat a faluban, ám ez csak akkor kivitelezhető, ha az ellátáshoz helyet tudunk biztosítani" – tette hozzá végül a polgármester, aki bízik abban, hogy a közeljövőben pályázhatnak, s így pont kerülne még egy megoldásra váró ügy végére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!