Kilapátolták a mosoni- dunai fejlesztést

Felpörgetné a mosoni-dunai vízi turizmust az a beruházás, melyben úszóműveket, kenukiemelőket és sólyákat építenek Rajkától Ácsig több tucat helyen a folyó (és a Duna) mellett. Úgy tudjuk, a 900 millió forintos pályázatot támogatják. A kenuba szálló turisták legtöbbször Rajkától nem érnek el Győrig, mert most még kicsi és lassú a víz, s hiányzik az infrastruktúra.

Cséfalvay Attila

„A dunai hullámtér népszerűbb, mint a Mosoni-Duna. Ide most már csak kisebb csapatok érkeznek: míg régen 8–10 kenuval indultak útnak, most már jó, ha hárommal. Ráadásul innen, Rajkáról a kenusok nem jutnak el Győrig, általában Kimléig, Mecsérig eveznek, mert aztán kevés a víz, alig folyik, ráadásul inkább pihenni érkeznek. Idén Dunaszentpál alatt talán háromszor voltam egy-egy csoporttal" – mondta a vízi turizmussal foglalkozó Szirtl György, a rajkai Aranykárász kemping vezetője. 


Az alig kihasznált Mosoni-Duna vízi turizmusának beindítására is koncentrál az a tervezett beruházás, melynek Pozsony régió önkormányzata  a vezető partnere, Mosonmagyaróvár pedig 25 szigetközi település nevében a gesztora. Összköltségvetése 2 millió 986 ezer euró (900 millió forint), melyből magyar oldalra 1 millió 250 ezer euró (közel 400 millió forint) jutna. Információink szerint a pályázat pozitív elbírálást kapott, s Rajkától Ácsig összesen 18 úszóműállást, 11 kajak- és kenukiemelőt és négy sólyát   építenének. A fejlesztés nemcsak a Mosoni-Dunát érinti, a Duna és a szlovákiai Kis-Duna mentén Csallóközt és Szigetköz is felöleli. 


„Minden létesítmény, ami a folyó mentén megépül, közelebb hozza az embereket a vízhez, megfelelő körülmények között szívesebben szállnakcsónakba" – véleményezte Szirtl György. 


„A vízi és kerékpáros-turizmust szeretnénk fellendíteni a Mosoni-Duna mentén, terveink szerint később eszközbeszerzésre is lehetőség nyílik" – mondta a beruházásról korábban Babos Attila, a Szigetközi Fejlesztési Tanács elnöke. Kezdeményezésükre kötöttek együttműködési megállapodást a szigetközi falvak. Csaplár Zoltán mecséri településvezető úgy látja, a Mosoni-Dunán érkező turistáknak a megfelelő körülményeket biztosítani kell, a folyó adta előnyöket kihasználni. Ők a helyi híd alatt kishajókikötőt is terveznek, s irigykedve látták nemrégiben a Körösön, hogy ott tizenöt személyes hajók is közlekednek. „Egy itteni úszómű kialakítása nagy lépés lehet még akkor is, ha a 2013-as töltésépítés óta sátorozni nem lehet nálunk, s Dunaszentpálra irányítjuk a táborozó kenusokat."

Mi férhet még a keretbe? 


A beruházásban az érintett településeken információs táblákat tennének ki, vízi turizmust népszerűsítő rendezvényeket tarthatnak. Ha minden a tervek szerint alakul, kajak-kenu és kerékpár beszerzésére is lesz forrás, s azok kombinált szállítására alkalmas utánfutókat (ökomobil-flottát) is vásárolnának. A kínálat fejlesztésébe az önkormányzatok mellett a turisztikai, a természetvédelmi és a civil szervezeteket és a szolgáltatókat is bevonják. Sőt, a pedagógusoknak vízitúra-vezetői alapképzést is adnának, hogy az iskolásokat is közelebb hozzák vízi táborokkal a folyókhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!