Az alacsony vízszint veszélyezteti a halállományt

Az utóbbi hónapokban meglehetősen alacsony a Vár-tó vízszintje. A nyári hőségben 60-70 centivel csökkent a vízállás. Az ilyen mértékű apadás már gondokat okozhat.

Gondár Flóra

 

A Vár-tó vízpótlásáról a Malom-ági Lajta gondoskodik, ám ezen a szakaszon nem mindig lehet olyan vízállást elérni, ami minden szempontból kielégítő lenne. A Malom-ági Lajtát a Vár-tóval összekötő föld alatti árok nem egészen egyenes. Egy része még a török időkből származik. Néha előfordul dugulás. Az átvezető árkon ugyanis csak akkor tud befolyni a víz, ha nincs lerakódás, illetve elég magas a Malom-ági Lajta szintje. Emellett az iszapfogó is visszaduzzasztja a beáramló vizet– tudtuk meg dr. Késmárki Istvántól, a Mofém Horgászegyesület elnökétől. Az apadáshoz az idei forró nyárral együtt járó rendkívüli szárazság is hozzájárult. 


– A halas vizek esetében a vízmagasság tízszázalékos csökkenése már gondokat okozhat. A Vár-tóban pedig ennek hat-hétszerese a csökkenés – részletezte dr. Késmárki István. A Malom-ági Lajta vize és a Vár-tó a tavalyi év elején került a Mofém Horgászegyesület kezelésébe. Az egyesület környezetbarát horgászrenddel védi a területek értékeit. Mindemellett hat vizsgázott társadalmi halőr, illetve tógazdák felügyelik a biztonságot, törvényességet. 

  Dr. Késmárki István  egyesületi elnök: ˝A vízterület jelentős halállománnyal rendelkezik.˝Dr. Késmárki István lapunknak elmondta, nemrégiben egy háti elektromos eszközzel végzett legális eljárás során – az egyetem szakmérnök hallgatóival közösen – felmérték a vizek halállományát. 


– A hallgatókkal húsznál több halfajt azonosítottunk. A csukák, süllők, pontyok mellett több keszegfélét, sügért, de behurcolt halfajokat, így amurt és ezüstkárászt is találtunk a vizekben – magyarázta az elnök. 

A 600 tagot számláló egyesület évenként kétszer, tavasszal és ősszel telepít halat. A kö-

vetkezőt várhatóan október végére, november elejére időzítik.


A Malom-ági Lajtán főként kisgyermekes családok, idő- sebbek horgásznak, illetve több olyan pecás is van, akinek a kertje a Malom-ági Lajtára dől, így ők az udvarukból tudnak horgászni. 

Dr. Késmárki István kiemelte, a folyóág Akóts-malom fölötti része mondható értékesebbnek, ugyanis amint a folyó lakott területre ér, sok kommunális hulladékkal szennyeződik. Hozzátette, a folyóba ömlő termálvíz is romlást okozhat, amellett, hogy hőmérséklet-emelkedéssel is jár. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!