Szélhámosok: az atkairtók meg a nyereményjáték

Magukat atkairtóknak, telefontársaságok munkatársainak kiadó szélhámosok igyekeznek átverni az óvatlan, jóhiszemű embereket. A trükkös csalások esetén érdemes a rendőrség segítségét kérni.

Gondár Flóra

A mosonmagyaróvári dr. Horváth Istvánné azzal kereste meg lapunkat, hogy telefonos csalók próbálták átverni. 

– A férjem vette fel a telefont, egy hölgy jelentkezett a vonal túlsó oldalán. Azt mondta, a városban nagyon elterjedtek az atkák, ezért minisztériumi utasításra még a nap folyamán érkeznek és atkairtást végeznek a házunkban. Az irtás idejére nekünk el kell hagynunk az ingatlant, mert veszélyes vegyszerekkel dolgoznak. Persze aztán senki nem jött – mesélte lapunknak az asszony, aki szeretné felhívni az idősek figyelmét az esetre, nehogy bárkit lépre csaljanak. 


A mosonszolnoki Béli Zoltánt is próbálták megvezetni a telefonbetyárok. 


– Egy fiatalember telefonált az egyik mobilszolgáltató nevében azzal, hogy egy nyereményjátékon százötvenezer forintot nyertem. Sajnos az autót, a félmillió forintot és a háromszázezret mások nyerték, de az enyém lehet százötvenezer forint. Ehhez nem kell mást tennem, mint egy mosonmagyaróvári bankautomatához odamenni, és ők megmondják, milyen kódokat üssek be – részletezte Béli Zoltán. Miután azonban megemlítette a rendőrséget, a vonal hirtelen megszakadt. 


Barna Árpád, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője a Kisalföldnek elmondta, mi a teendő az ilyen esetekben. 


– Amennyiben valakiben felmerül a gyanú, hogy át akarják verni, kérjen rendőri segítséget, hívja a 112-t. Amennyiben indokolt, a bűnügyi osztály nyomozói a helyszínre mennek – hívja fel a figyelmet az alezredes. 

– A törvény lehetővé teszi, hogy egyes elítéltek ellenőrzött telefont tarthassanak maguknál büntetés-végrehajtási intézetekben, hogy hozzátartozóikkal tudjáktartani a kapcsolatot. Előfordul, hogy a telefon feltöltőkártyájára úgy szereznek pénzt, hogy feltörik mások telefonját, megkérik a hívott személyt, hogy bizonyos kódokat üssön be az illető. Ilyenkor az átverés áldozata a kód aktiválása után egy hónappal döbben rá, hogy valaki pénzt, esetleg több tízezreket emelt le a kártyájáról. Az ilyen esetekben a megelőzés az egyetlen megoldás, meg kell szakítani a hívást – magyarázta az alezredes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!