Ritka madárfotók rendhagyó élőhelyről

Molnár István évek óta szeretett volna egy fekete gólyát megfigyelni és lencsevégre kapni. Most sikerrel járt. A madár ráadásul nem egy szokványos helyen fészkelt.

Kustor Réka

A fekete gólya hazánkban fokozottan védett faj. Eszmei értéke eléri a félmillió forintot. Legkedveltebb élőhelyei a csendes vízfolyásokkal, tavakkal váltakozó erdős területek. Az öreg fák magasan lévő elágazásaiba építi fészkét. A fehér gólyával ellentétben a fekete gólya kerüli az emberek közelségét, a zavartalan erdők fészkelője.

 E különleges madár próbálja minél távolabb tartani magát a nyüzsgő világtól. Ezért is volt rendhagyó, hogy ezúttal nyílt terepen, nem messze Rábakecöltől rakott fészket. Molnár István, vagy  ahogy fotós körökben nevezik, Lisztes nyomon követte a madár fészkelését, költését, s végül a fióka kirepülését. Mindezt meg is örökítette.

 

Molnár István Lisztesnek sikerült megörökítenie a legszebb jelenségeket.

Molnár István Lisztesnek sikerült megörökítenie a legszebb jelenségeket.Régóta vágyódott már arra, hogy ez a fotósorozat megvalósuljon: 


„Ritka madár Magyarországon. Zárt ártéri erdőkben fészkel, ezért is volt szabálytörő a rábakecöli fekete gólya. Egy tisztás mellett lévő fészekben költött. Nagyjából hetven méterre a töltéstől, ahol akkora forgalom van, mint egy kisebb falusi műúton. A mezőgazdaság, erdőgazdaság dolgozói, horgászok, vadászok gyakorta járnak arra, de a madár ügyet sem vetett rájuk" – beszélt a fekete gólyáról, melyre egy barátja hívta fel a figyelmét. 

 

A fotós legkülönlegesebb madaras képei közé tartozik a fekete gólyáról és fiókájáról készült képsorozat, ez az egyik darabja.

A fotós legkülönlegesebb madaras képei közé tartozik a fekete gólyáról és fiókájáról készült képsorozat, ez az egyik darabja.„Ahogy időm engedte, kimentem fényképezni. Megfigyeltem: szinte óraműpontossággal, negyed hétkor volt az első etetése. Utána másfél órát tollászkodott, majd elrepült táplálékért" – mondta a fotós. A fekete gólya egy fiókáról  gondoskodott. Élelem után sekély vízben kutat, előszeretettel vadászik kisebb gerincesekre és vízi rovarokra, de van, hogy együtt egerészik a gémekkel és a fehér gólyákkal. A fiókák önálló élete nyár közepe táján kezdődik. Ekkor hagyják el a fészküket és megtanulnak önállóan táplálkozni. Akárcsak fehér társaik, az ősz beköszöntével délre repülnek. 

 A természetfotóiról ismert Molnár István bár megannyi szárnyast lefotózott már, erről a fekete gólyáról készült sorozat most a legkülönlegesebb számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!