A Szigetközben kanyarog a Tisza

A dunaszigeti ökoparkban létrehozott terepasztalon évente több problémás folyószakaszt is modelleznek. Jelenleg a tiszaalpári hullámteret vizsgálják a szakemberek.

Gondár Flóra

A dunaszigeti ökopark fedett csarnokában közel háromszáz négyzetméteres terepasztalon zajlanak a Vízmérleg Kft. folyókísérletei. Mint megtudtuk, évente négy-öt modellt készítenek a szakemberek, s ezeken a problémás vízszakaszokat szimulálják. Láng Mercédesz vízépítő mérnökérdeklődésünkre elmondta: a vízügy mindig is modellezett, mivel nagyon költségesek a vízügyi beruházások. Éppen ezért alaposan meg kell fontolni, melyik megoldás lesz a helyénvaló. Ezt egy modellen lehet a leghatékonyabban kipróbálni. A kivitelezés kiadásaihoz képest el- enyésző a modellezés költsége. 


– Már Leonardo da Vinci is megmondta: „Ha a vízzel van dolgod, először kísérletezz, aztán mérlegelj!" – idézte Láng Mercédesz.


– Jelenleg a tiszaalpári hullámteret vizsgáljuk, amely fokozottan védett terület. Itt állandóan problémás az árvízlevezetés. Régen a hullámtérben legeltettek, így a területek tiszták voltak, alkalmasak a nagyobb víztömeg levezetésére. Azonban mára a hullámtereket meglehetősen benőtte a növényzet. A modellezéssel a célunk, hogy lehetőleg minél kisebb területen minél hatékonyabban tudjuk levezetni az esetleges árvizet. A mostani terepasztalt jövő héten kezdjük lebontani, két-három héten belül már egy újabb szakaszt vizsgálunk – részletezte a vízépítő mérnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!