Szakmákról életközelből Kimlén

A megyéből mintegy kétezer általános iskolás vett részt tegnap a nagyszabású interaktív pályaválasztási kiállításon Kimlén.

Gondár Flóra

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a mosonmagyaróvári térségi irodával közösen szervezett pályaválasztási kiállítást Kimlén általános iskolásoknak. A programon a Mosonmagyaróváron és környékén működő vállalkozások által képviselt szakmákat mutatták be a tanulóknak. Az építőiparból többek között a térburkoló-, ács-, tetőfedőszakmák képviseltették magukat, de az autószerelő-, cukrász-, illetve szakácsmesterségekről is informálódhattak a diákok. A Karolina Kórház egészségügyisei, a tűzoltók, a rendőrök és a mentők is népszerűsítették hivatásukat. A megyéből mintegy kétezer diák vett részt a kiállításon. A hetedikesek bepillantást nyerhettek az egyes szakmák rejtelmeibe.


Pénzes László, az iparkamara mosonmagyaróvári térségének elnöke elmondta: hagyományteremtő céllal rendezték meg a programot, s ehhez ideális helyszínnek bizonyult a kimlei csarnok. – A hangsúlyt az interaktivitásra helyeztük, a kiállításon a gyerekek kézbe vehetik a szerszámokat, kipróbálhatják az egyes szakmák kisebb fogásait. Az általunk megkérdezett diákok közül még nem mindenki döntött pályaválasztásáról. Többüket a szüleik segítik tanácsaikkal a döntés meghozásában. 


Nagy Mirella Anna

– Csecsemőgondozó szeretnék lenni. A kórház standjánál a csecsemő- és gyermekápolói szakma keltette fel az érdeklődésemet. Jó, hogy bemutatták a mesterségeket, sőt, ki is tudtam próbálni az egyes fogásokat.


Horváth Dániel 

– Különösen a szakácsszakma érdekel, emellett még az autószerelés és az asztalosmunka is szimpatikus számomra. A kiállításon sok érdekességet láttam, jó, hogy kipróbálhattam néhány dolgot: tv-kábelt csináltam és fúrtam is.


Lakatos Dávid 

– Asztalos vagy villanyszerelő szeretnék lenni, de a mezőgazdaságigép-szerelés is tetszik. Különösen jó, hogy meg tudtam nézni, milyenek a szakmák, ez később segíthet majd a választásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!